Wednesday, 15 May 2013

Kepada DS Najib - Barang Yang Lepas Jangan Di kenang







Pepatah Arab berbunyi 3 perkara tidak boleh di kembali kan ia itu Waktu yang berlalu, anak panah yang terlepas dari busar nya dan kata kata yang terpancul dari mulut. Selain itu P Ramlee juga ada mengalun kan lagu “Barang yang lepas jangan di kenang”.
Jadi simpulan nya “lets move forward”.

Ketika DS Najib mengumumkan kabinet baru nya, seperti semua rakyat Malaysia yang lain TC tertunggu di hadapan TV juga untuk mengetahui siapa kah jejaka dan wanita serta orang lama yang bakal menentukan pengurusan Negara kita untuk 5 tahun mendatang ini.Tetapi selain itu TC juga ada niat yang lain, ia itu cuba membaca “body language” dan raut wajah PM kita ketika sesi pengumuman itu.

Apa yang TC dapat baca pada raut wajah PM ada lah ceria yang tidak normal.Malah boleh di kata kan”fake in nature”.Secara zahir nya DS Najib  tersenyum tetapi secara dalam nya PM kita ini sedang berduka.

Choice yang sedikit serta di tambah dengan option pemilihan yang ada unsur terpaksa.Tetapi apa pun sebagai PM dia harus terus memikul tanggung jawap itu.

Paling menjadi tumpuan ada lah menteri Cina dari MCA. Dengan apa kah akan di ganti? Dengan jalan mana kah akan di imbangi? Itu yang menjadi persoalan dan itu juga menjadi pemerhatian rakyat Malaysia.

Jawapan sudah di dapati semalam.

Di sini kami ingin mengingati kepada DS Najib, tidak perlu sangat lah jaga hati orang yang tidak reti jaga hati kita. Warna sebenar kaum itu sudah dapat di lihat dengan jelas.
Mereka berasal usul dari perantau ekonomi.Itu juga lah yang mereka cari akhir nya.
Keuntungan semata mata.Semua perkara di lihat dari sudut untung dan rugi.

Kompang melayu kita berbunyi “tarak untung tarak untung” gendang cina mereka berbunyi “untung untung untung” sila dengar kan betul betul bunyi nya di hari perayaraan Cina dan sambutan tahun baru.Begitu juga di majlis perkahwainan melayu.

Fokus lah Datuk Seri kepada mereka yang pakai cawat dan pegang sumpit, bak kata Haji Hadi ketika berceramah berkenaan orang Sarawak dan Sabah. Mereka ini setia. Seperti mana askar dari keturunan Iban dan Dayak. Mereka lahir kan Awang anak Raweng dan Kanang anak langkau. Tidak merasa kenikmatan hidup seperti puak kiasu, tetapi tetap memberi undi mereka secara pukal kepada BN. Ini lah bumiputera dan orang kita yang setia.

Selain melantik menteri dan timbalan menteri dari kalangan mereka , sila lah beri dana yang besar dan banyak kepada 2 negeri kita ini.Mana ada mereka bising tetang cincin Rosmah ke, tentang Syed Mohtar albukhary ke, sistem AES ke  atau siapa yang bom siapa tiada memang mereka tiada peduli tentang hal itu. Mereka jalan kan kehidupan seharian tanpa mendapat faedah besar tetapi tetap berjalan kaki berpuluh kilometer untuk mengundi BN walau pun mereka tidak ada peluang merasai LRT, Monorail, KLIA dan apa sahaja yang menteri kita bangga mengumum kan nya.

Jika mereka setia kepada BN, BN juga harus setia kepada mereka.Bagi lah BRIM khas kepada Sabah dan Sarawak pun Rasa nya tiada orang akan marah.Melain kan puak baju hitam dan puak pembela spender putih sahaja.

Kesetian memang tiada harga nya tetapi ada nilai nya.

PM dari BN tidak akan berkuasa di Putrajaya tanpa undi mereka ini.Dan mereka tidak pernah idam kan Putrajaya untuk diri sendiri.Malah puak yang tidak sedar diri yang tidak undi kita pula yang mahu kan Putrajaya.

Mesej TC pada Perdana Menteri Najib ia lah focus kan kepada Sabah Dan Sarawak.Usah hirau pada puak yang hanya tahu meminta tetapi tidak pernah tahu berterima kasih malah kita pula yang hendak di humban keluar. Undi mereka itu tidak akan datang kembali, biar kan sahaja mereka pergi.

Anggap lah mereka sebagai liability dan DS Najib harus  konsentrate kepada asset kita ia itu orang Sabah dan Sarawak.

Jika mahu tolong negeri yang selalu anti BN , biar lah bak lirik lagu Seroja , Bantu lah ia sekadar saja

Sabah dan Sarawak ada lah seperti beberapa negeri lain yang sentiasa  menyokong BN. Jika mereka boleh bersama kita di kala hujan dan ribut taufan, apa lah rugi nya kita membela mereka di kala cuaca baik.

PM Najib jangan lah di kenang barang yang lepas, Move forward , but this time thread carefully.

10 comments:

  1. Sbg ank swk..sy amat trharu dgn entri ni.ye mmg bnr kami sgt2 setia terutama kaum bumiputera.pdgla kami spt mana kami mghrpkn perhatian drpd kerajaan..inilah msnya utk mbgnkn sabah dan swk

    ReplyDelete
  2. Well done.nicely describe..

    ReplyDelete
  3. Berharap benar DS Najib akan membaca entry yang sangat baik dan bermakna ini.

    ReplyDelete
  4. Saya anak semenanjung dan sering berurusan dan bertemu rakan-rakan di sabah dan serawak. Mereka cukup baik dan setia kepada kerajaan. Saya amat menyokong agar kerajaan BN tumpukan pembangunan dan bantuan kepada penduduk sabah dan serawak.

    ReplyDelete
  5. saya anak selangor & saya sangat menyokong jika BRIM ditambah utk rakyt sabah & sarawak. berikan dana yg sebanyak mana pun pd sabah & sarawak sebagai tanda terima kasih mrk menyokong BN.

    ReplyDelete
  6. terima kasih kepada thechulan sebab suarakan apa yang kami cuba sampaikan walaupun jauh untuk didengari...sia urng sabah bha...hehe

    ReplyDelete
  7. saya pernah ke kws pedalaman Sabah sekitar Ogos 2011... menyeberangi sungai dgn 4x4WD seiringan sekumpulan rusa mencari makanan menjejaki komuniti mengusahakan tanaman koko bersama Tan Sri Bernard Dompok di kaki G. Kinabalu... Kg. Togop Darat dlm daerah Ranau.. sepanjang perjalanan kelihatan bendera Malaysia berkibar megah bersama bendera negeri Sabah.

    Sesuatu yg kian sukar dilihat di tanah Semenanjung apatah lg di bandar-bandar yg majoritinya semua org tahu.. :(

    Tahniah Sdra Chulan...!!! Excellent article.. :)

    - bentayan

    ReplyDelete
  8. Saya sangat bersetuju dgn TC. Benar, krn mereka yg berada di sabah dan Sarawaklah BN masih kekal memerintah. perhatian perlu diberikan kpd mereka. abaikan negeri2 yg ditadbir pembangkang. Bantu sekadar yg perlu shj. beri perhatian lebih kpd negeri ditadbir BN. Biar org kata kejam drpd bazir wang, tenaga dan masa pd org yg tak tahu nk mengenang budi. -anak semenanjung

    ReplyDelete
  9. Nicely said..... "saya anak Sarawak"

    ReplyDelete