Tuesday, 14 March 2017

DAP Hilang Arah , Tidak Hairan Lah Jadi Huru Hara - Tiong Lai

Boleh lah dikata kan apa yang sedang terjadi kepada parti DAP pada hari ini ada lah hasil perbuatan kepimpinan nya sendiri.


Dengan keluar nya secara beramai ramai sejumlah 182 ahli nya baru baru ini selepas 4 ADUN dan Ahli Parlimen di Melaka jelas sekali parti DAP berada dalam krisis.


Kepimpinan DAP lebih utama kan agenda peribadi dari melayani kehendak ahli nya , kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.


Selain dari mengutama kan agenda sendiri dan keluarga kepimpinan DAP mengamal kan cara "diktator" dan menekan ahli ahli yang tidak sebulu dengan mereka.


"Selain Kit Siang anak Guan Eng juga mengamal kan cara kepimpinan parti keluarga seperti Kit Siang and son" kata Datuk Liow.


Ada banyak penukaran kepimpinan pada parti lain seperti MCA, tetapi perkara ini tidak berlaku dalam parti DAP sehingga kini kepimpinan nya masih orang serupa juga ia itu Lim Kit Siang.


"Sudah hampir 40 tahun kita lihat cara kepimpinan diktator ini di amal kan dalam DAP dimana Kit Siang masih berada di situ juga" ujar Liow.


Dalam exodus terbaru di mana 182 ahli nya keluar parti , 6 dari mereka ada lah pengerusi cawangan di Melaka.


Pengumuman keluar parti telah di lakukan oleh Naib Pengerusi DAP Melaka Liou Cheng Kuang .


Selain 6 pengerusi cawangan termasuk lah juga ketua wanita Kota Melaka dan 4 delegasi mereka.


Terlalu jelas mereka mereka ini ahli berpengaruh parti DAP Melaka. Boleh di kira DAP sudah hampir lumpuh di Melaka.


Ketika 4 ADUN dan ahli parlimen DAP Melaka keluar dari parti, mereka turut menyatakan kehilangan kepercayaan kepada kepimpinan Pusat dan antara alasan termasuk juga kerjasama dengan Tun Mahathir.


Selain itu mereka turut merasakan kepimpinan tidak menghargai mereka dan merasakan tindakan kepimpinan seolah olah mengkhianati mereka.


Menarik berkenaan hal ini ada lah slogan DAP ia itu "Selamat kan Malaysia" kini lebih sesuai untuk di tuju dan di amal kan oleh DAP sendiri memandang kan parti mereka yang kini huru hara.


Seperti kita katakan parti MCA mengamalkan politik kesederhanaan , ia itu moderasi tidak seperti DAP yang mengamalkan politik ekstrim dan berpaksi kan racism.


Cara MCA semakin di terima oleh masyarakat Cina yang boleh di lihat pada beberapa PRK lalu dan juga PRN Sarawak memandangkan MCA lebih tumpu kepada hasil kerja dan membantu rakyat untuk meraih undi sedangkan DAP berdasarkan isu sensasi dan fitnah.
No comments:

Post a Comment