Tuesday, 16 May 2017

Kemasukan Tun Mahathir Dan Keluar Nya PAS , Satu Bala Kepada Pakatan HarapanBoleh lah di andaikan kekecewaan Pakatan Harapan sebagai hujan di tengah hari sedangkan mereka sangka panas hingga ke petang.

Dengan kemasukan Tun Mahathir kedalam kelompok Pakatan Harapan , pada mula nya di lihat sebagai “booster” kepada Pakatan harapan dengan andaian akan membawa banyak undi dan keuntungan.

Namun semakin hari semakin terserlah tabiat Tun Mahathir yang bukan sahaja tidak membawa impak polar dan exodus penyokong UMNO bersama nya , malahan membawa beban pula.

Kesemua kesalahan yang pernah di tuduh oleh pembangkang terhadap Tun Mahathir kini menjadi petaka kerana Tun M membawa bagasi yang merugikan Pakatan Harapan.

Selain tidak banyak dapat menarik penyokong UMNO mengikuti nya, Tun Mahathir juga membantu UMNO membuang sampah sarap nya.

Sesudah itu, Tun Mahathir juga ada membawa bersama nya beban lain , ia itu usul dan demand nya sendiri kedalam Pakatan Harapan.

Kini , boleh lah di kira kepimpinan tertinggi Pakatan Harapan kesemua nya ada masalah mereka sendiri.

Dari Lim Guan Eng , Azmin Ali , Anwar , Muhyiddin dan Tun Mahathir sendiri.

Mat Sabu pula ada lah persona non grata, apa sahaja yang DAP mahu itu lah yang akan at Sabu laksana kan.

Guan Eng bakal ke mahkamah menjawap kes rasuah nya dan terlalu jelas bukti amat berat menyalahi nya kerana sudah ada kes contoh yang lebih terdahulu dan di dapati salah, ia itu kes Khir Toyo.

Azmin Ali pula sedang bergelumang dengan lumpur di Selangor. Krisis kepimpinan sedang melanda pentadbiran yang di pimpin nya.

Tawar menawar sedang berlaku dan kerajaan pimpinan nya dalam menghadapi ambang perpecahan.

Bagi Muhyiddin , dia akan di dakwa di mahkamah dan perlu menjawap kes nya di Johor.

Dan akhir sekali Tun Mahathir akan di dengar penjelasan nya pada kehilangan wang rakyat pada kes FOREX Bank Negara.

Maka ini lah sebahagian sampah yang ada pada kepimpinan tertinggi Pakatan Harapan.
Bagaimana mereka boleh menyelesaikan masalah di hadapi rakyat jika mereka sendiri terdiri dari pemimpin bermasalah.

Belum pun hal peribadi pemimpin selesai ,datang pula hal parti PAS keluar dari Pakatan Harapan.

Ramai juga tersilap perkiraan menyatakan kedudukan penjumlahan kerusi masih berpihak kepada Azmin dan DAP. Kerana jumlah masih memboleh kan PH menubuhkan kerajaan.

Jika ini di ambil kira , betul lah andaian itu.

Tetapi apa yang mereka terlepas pandang ada lah kemenangan banyak kerusi PKR dan DAP di Selangor  ada lah atas sebab undian orang PAS. Bah kan bukan sahaja di negeri Selangor, negeri lain pun begitu juga.

Kini PH mendapat double trouble. Kemasukan Mahathir dengan demand nya , dan keluar nya PAS bersama undi penyokong nya.

Nampak nya lawan 3 penjuru akan ujud di banyak tempat dan senerio seperti di Sg Besar dan k.Kangsar bakal berulang.

Hal ini pasti sekali membawa keuntungan kepada Barisan Nasional.

PH sudah lama bersama dan mereka sangka PRU14 ada lah waktu mereka akan mara ke Putrajaya, namun set back terbaru ini memestikan mereka kembali kepada papan lakar dan berfikir cara lain untuk menewaskan BN.

Selain itu , Tsunami Cina pada PRU13 pun BN tidak tumbang juga, apa lah kini dengan Tsunami ahli PAS keluar dari PH dan kemasukan Tun Mahathir yang tidak membawa banyak undi selain bawa banyak tuntutan untuk diri dan PPBM nya.

Nampak gaya BN akan kekal memerintah , jika PH dengan gaya lama dan strategi lapuk cipta fitnah nya,

Cara sama hanya menghasil kan keputusan yang sama juga, cuba cuba lah berbakti kepada rakyat di 3 negeri PH mungkin cara ini boleh merubahkan keputusan.

No comments:

Post a Comment