Monday, 22 May 2017

PERKASA Terlepas Pandang , Hubungan Negara Dengan Kominis Seawal 1974 LagiBeberapa hari lepas MCA telah menerima kritikan dan kecaman dari PERKASA melalui ketua nya Datuk Ibrahim Ali berkenaan hubungan perjanjian yang di buat oleh MCA bersama Parti Komins China (Comunist Party of China , CPC).

MCA Sebagai parti kedua terbesar ahli nya dalam komponen Barisan Nasional di gambarjkan oleh Ibrahim Ali melalui PERKASA telah seolah olah membuat satu hubungan yang meragukan serta menakutkan sambil memberi gambaran bahawa hubungan kaum boleh terjejas.

Kritikan Ibrahim Ali juga menampak kan sesuatu yang tidak baik telah di lakukan oleh MCA.

Pada lawatan ke negara China , MCA telah menandatangani satu pact kerjasama pelbagai perkara.

Dengan MoU ini PERKASA telah sama ada sengaja atau tidak telah meletak kan kedudukan MCA sebagai dalam keadaan "syak wasangka".


Apa yang menarik nya dalam hal ini , ada lah amalan dwi standard pihak PERKASA yang menurut Ketua Biro Keharmonian Agama MCA , Ti Lian Ker sebagai tidak adil dan tidak kena,

Untuk makluman semua , negara semenjak tahun 1974 lagi telah pun mengada kan hubungan kerjasama pelbagai perkara dengan rasmi nya bersama negara kominis China.

Melalui Perdana Menteri ketika itu Tun Abdul Razak lagi , Malaysia telah membuka jalinan kerjasama antara 2 negara secara rasmi.

Ini bertujuan meneroka pelbagai ruang perniagaan dan dagangan antara 2 negara. Ketika itu sikap[ kominisma negara China masih lagi menebal. 

Maka ada kah ketika itu Malaysia sudah melakukan kesalahan, dan apa pula pandangan Ibrahim Ali berkenaan hal itu?

Bagaimana pula , pendapat PERKASA berkenaan UMNO sebagai parti induk dalam komponen Barisan Nasional pada setiap perhimpunan Agong nya ada menjemput CPC (Parti Kominis China) sebagai tetamu nya di perhimpunan itu?

Dikhabarklan bukan sahaja UMNO dan MCA , malah ada beberapa lagi pihak yang setiap tahun menghantar wakil dari pihak mereka untuk menghadiri China Executive Leadership Academy Pudong (CELAP) untuik l;atihan pelbagai kursus? 

Persoalan yang di bangkit kan oleh PERKASA jelas amat berat sebelah dan tidak mengambarkan situasi sebenar.Ti Lian Ker juga merujuk di mana UMNO di wakili oleh Ku Nan telah pun menandatangani MoU bersama CPC pada tahun 2010 lagi untuk beberapa kerjasama dengan UMNO.

Ketika itu Ku Nan memegang jawatan Setiausaha Agung UMNO.
Apa pun , amalan politik matang harus di amal kan oleh PERKASA kerana menjadi kan MCA sebagai budak belasahan sedang kan perkara yang sama telah pun lebih awal di jalinkan oleh negara sendiri dan juga parti UMNO.
Apa yang ada hanya lah kerjasama kebaikan dan bukan nya hubungan sulit yang mencurigakan.
MCA ada lah ahli Standing Committee of the International Conference of Asian Political Parties (ICAPP). Di mana Standing Committee ini terdiri dari 37 parti politik dari  23 negara dan jelas ia nya bukan satu pertubuhan sulit berniat tidak baik.
PERKASA sepatut nya menumpukan serangan nya kepada terorisma yang sedang menular dikalangan masyarakat terutama nya yang berpendirian ekstrim keagamaan dalam negara kita , ujar Ti Lian Ker.
Hentikan lah sifar curiga dan "Chinese phobia" dalam perkara ini.
MCA sudah bersama sama UMNO sekian lama semenjak penubuhan negara Malaysia lagi dan MCA berpendirian "moderat" yakni kesederhanaan.
Jika PERKASA mahu bangkit dan redeem nama nya kembali, hentikan jadi kan MCA sebagai budak belasahan.
MCA setia bersama UMNO dari awal dan percanggahan pendapat bersama UMNO ada lah perkara biasa dan serlalu nya di selesai kan dalam keadaan aman dan cara konsensus seperti yang telah di bukti kan berulang kali.
Ti juga persoal kan ada kah PERKASA mengkritik bagi pihak Tun Mahathir yang marah MCA masih setia bersama UMNO?
Apa pun Ti Lian Ker berharap PERKASA tumpukan lah kepada perkara yang lebih merosak kan negara seperti individu seacuan seperti pemimpiun IS tempatan ia itu Muhamad Wanddy.
No comments:

Post a Comment