Saturday, 17 June 2017

Cara Wakil MCA Hadapi Ramadhan Dan Umat Islam Di Kelantan Jadi Tular


Bebrapa hari yang lepas , kisah berkenaan seorang wakil dari MCA yang memberi sumbangan sempena Ramadhan telah menjadi tular di kalangan netizen

Berkemungkinan hal ini ada lah atas sebab sebelum ini DAP telah cuba mendekati umat Islam di Johor tetapi telah menjadi kecoh apabila mendapat halangan dan sekatan dari  pihak yang mereka cuba dekati.

Wakil DAP telah di tentang oleh penduduk di kawasan bazar itu dari memberi sumbangan kurma kepada umat Islam di situ,

Ia menjadi kecoh kerana penduduk tidak mahu menerima wakil DAP yang bertandang ke situ.Untuk pengetahuan semua , MCA telah lama jalin setia kawan bersama UMNO dan tentu sekali lebih memahami orang Melayu  berbanding dengan DAP.

Tambah lagi hubungan antara UMNO dan MCA berdasarkan kawan sama kawan dan tidak seperti DAP dan orang Melayu , ia itu seperti "Bakal tuan" bersama "Bakal hamba".

DAP di lihat oleh sebilangan besar orang Melayu sebagai "penekan" tergopoh dan agresif, tidak seperti MCA , sabar dan "low profile".

Mungkin sekali sekala MCA perlu bersuara bagi pihak masyarakat Cina kerana ,mereka lah pemegang saham parti MCA.

Dan apabila MCA bersuara dan terlihat seperti tidak senada dengan UMNO , ia tidak bermakna MCA sudah gaduh dengan UMNO atau senada dengan DAP, tetapi ia menunjukan amalan bebas bersuara di amal kan dalam Barisan Nasional.

Dan akhir nya selalu perundingan bersama komponen akan di ada kan dan berakhir dengan persetujuan sejajar dengan amalan perundingan serta sikap moderate MCA.

Kembali kepada kisah wakil MCA bernama En Chua Hock Kuan ia itu seorang anak jati kelahiran WakafBaru , Tumpat Kelatan .

Sebelum mengedarkan kurma sebagai sumbangan beliau telah memohon izin terleih dahulu dari mereka yang mewakili kawasan itu serta umat Islam setempat.

Apa yang menarik nya , ada lah sifat En Chua ini telah menjadi tular dan tersebar luar.

Sekali gus menaikkan imej MCA di mata orang Melayu.

Tambah lagi posting itu mendapat perhatrian dari  Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Datuk Hisham Mokhlis.


Kali terakhir kami melihat sebentar tadi ia telah mencecah hampir 2,700 kongsian.
Ini boleh di kira banyak dan menjadi satu imej booster kepada kerja kerja amal MCA.

https://web.facebook.com/akmarmokhles/videos/989220384547243/Apa yang dapat di ulas ada lah 2 cara atau pun approach yang dapat di lihat dan di bezakan.

MCA meminta izin terleih dahulu tidak seperti DAP.

Ini lah yang boleh menjadi penilaian masyarakat Melayu , betapa beza nya MCA dan DAP.

Seperti kami kata kan tadi MCA lebih lama mengenali orang Melayu dan melihat melayu sebagai kawan untuk bersama berkongsi membina negara, sedangkan DAP melihat orang melayu sebafai alat untuk di perguna kan untuk mencapai agenda sulit mereka.

#mca

No comments:

Post a Comment