Tuesday, 13 June 2017

Guan Eng Pegang Terlalu Banyak Jawatan , Itu Lah Ciri Ciri Seorang DiktatorApabila puak penentang Datuk Seri Najib , yang di ketuai oleh Tun Mahathir dan pembangkang menyatakan bahawa negara akan bankrap , sebenar nya ia ada lah tuduhan berbentuk persepsi sahaja dan bertujuan untuk menakut nakut kan rakyat kerana mahu merampas kuasa dari Datuk Seri Najib.

Tuduhan mereka tiada di tampilkan sebarang maklumat atau laporan dari mana mana badan atau instituiti kewangan atau pun badan research untuk dijadikan sandaran.

Sebenar nya negeri Pulau Pinang lah yang bakal bankrap dan melingkup.

Dilaporkan bahawa "yearly expenses" untuk negeri Pulau Pinang telah meningkat mendadak sehingga 500% . selain itu negeri Pulau Pinang juga telah meminjam sejumlah RM19 billion  untuk di gunakan.

Defisit negeri PP amat tinggai , tanpa terlihat apa apa projek atau hasil dari hutang itu.

Pembangkang dan Tun Mahathir pula cuba membawa gambaran buruk walaupoun menyedari hutang negara di kira juga bersama hutang swasta dan kerajaan , maka itu lah jumlah nya, tidak seperti dahulu kiraan nya di asingkan.

Tambah lagi hutang kerajaan pusat ada sandaran nya seperti kemudian nanti ada IPO untuk ECRL dan Bandar Malaysia.

Sebenar nya apa yang kita hendak tuliskan di sini ada lah berkenaan peribadi Lim Guan Eng yang di laporkan memegang terlalu banyak jawatan dalam kerajaamn negeri PP.

Ini lah dia kes melantik diri sendiri atau pun autokratik serta diktatorship.

Sehingga hal ini di tulis dilaporkan Guan Eng memegang sejumlah 27 jawatan badan dan pertubuhan serta institusi.

Bagi Pengerusi MCA PP , Datuk Tan Teik Cheng pula dia mengira LGE telah memegang sejumlah 19 jawatan penting dalam negeri PP dan memerli LGE seharus nya ambil lagi 2 jawatan untuk mencukupkan menjadi 21 kesemua nya.

Datuk Tan memerli LGE supaya ambil alih juga jawatan Presiden MBPP dan MPSP yang belum LGE jawat.

Ini lah dia "diktator" sebenar. Jika boleh semua jawatan hendak di sebat dan di kuasai nya.

Ini lah maksud "one man show" ujar Tan.

Patut pun PP dalam keadaan tenat kerana tentu sekali LGE tiada masa untuk memberi tumpuan kepada semua tugas yang di pikul nya melalui kesemua jawatan itu.

Cuma pada penyokong PaKatan Harapan , mereka tidak melihat ini sebagai sesuatu yang tidak baik , kerana hampir kesemua mereka takut kepada LGE.

Tidak dapat di bayangkan jika ada orang seperti ini di lain negeri yang di perintah oleh BN akan terlepas dari kritikan jika membolot banyak jawatan.

Mungkin juga kerana tidak dapat menumpukan kepada semua jawatan yang di pegang nya , maka PP yang di pimpin oleh LGE men gambil jalan mudah untuk menyelesaikan masalah negeri ia itu dengan menjual tanah tanah negeri sebagai punca pendapatan.

Terkini selepas mengkritik kerajaan pusat , selamba sahaja LGE dan DAP mhu meminjam wang dari negara China pula.

Laporan The Edge menyatakan bahawa kos projek Pelan Induk Pengamgkutan Awam (PMTP)PP telah meningkat dari RM27 billion kepada RM46 billion , ini ada lah kenaikan sebanyak RM 19 billion, sungguh merisaukan.

Ini lah beban masa depan yang akan di tanggung oleh rakyat PP apabila LGE sudah masuk ke penjara nanti.

Selama ini , isu 1MDB berjaya menutup semua ke;pincangan lGE dan DAP , kini apabila isu 1MDB sudah reda , jelas terlihat semua kebobrokan pembangkang.

Mereka permainkan isu 1MDB yang tiada "court value"  hanya untuk memburukan kerajaan untuk menutup keburukan mereka sendiri.

Kini nyata pentadbiran negeri oleh pembangkang seperti di PP amat teruk dan tenat, isu keterukan ini betul dan sah  tidak seperti serangan persepsi yang cuba di mainkan oleh pembangkang terhadap kerajaan pusat.

Keburukan sebenar ada di kerajaan PP dan LGE nyata sekali hilang tumpuan keada semua jawatan yang di pegang nya.

Sah ini lah ciri ciri diktator dalam erti kata yang sebenar.

No comments:

Post a Comment