Friday, 16 June 2017

Jangan Risau Pasal Transport Nak Balik Kampung ,Menteri Jamin Cukup.

Pelbagai kenderaan bakal menjadi mode perjalanan bagi mereka mereka yang hendak pulang ke kampung.

Pasti sekali pilihan kenderaan untuk ke kampung di buat berdasarkan kemampuan , kemudahan , kekerapan atau pun tambang.

Selain itu pilihan kenderaan di buat berdasar kan jumlah sama aada pulang sendiri atau berkeluarga. Maka pilihan transport di buat dengan berdasarkan perkara perkara tersebut tadi.

Seperti biasa , bila tiba sahaja musim perayaan atau pun cuti panjang pasti sekali perkara paling di top dalam hal ini ada lah pengangkutan awam untuk seluruh warga negara.

Bagi mereka yang ada kenderaaan sendiri dan akan menggunakan kenderaan sendiri pemasalahan mereka pula ada lah "timing" untuk pulang atau pun untuk bertolak.

Mereka pasti cuba mengelak waktu sesak atau prime time dimana trafik berat dan jalan raya jem.

Pada yang akan menggunakan pengangkutan awam, usah risau akan cukup atau tidak nya transport pilihan mereka.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai sudah menjamin akan memastikan keperluan Pengangkutan awam akan mencukupi.Beliau kata nya sudah mengarah Keretapi Tanah Melayu (KTM) menambah kan jumlah tren dan perbanyak kan trip tambahan untuk menampun keperluan penumpang yang bertambah pada musim perayaan seperti Hari Raya ini.

Datuk Seri Liow yang menyedari permintaan paling banyak ada lah route dari KL ke Utara.

Maka atas sebab ini trip keretapi ke utara di tambah 27 kali sehari , termasuk lah yang sampai ke Padang Besar.Selain mengarah kan KTM menambh kan jumlah tren dan jumlah trip, Kementerian nya juga telah berurusan dengan penggendali bas ekpress.

Datuk Liow berkata kementerian nya telah pun meminta pengusaha bas ekpress menambahkan kan jumlah bas mereka serta tambahan trip.

Untuk hal ini, ada sedikit permasalah kerana masalah pemandu bas yang tidak mencukupi akibat saringan dan pemantauan pemandu supaya hanya yang layak dan ada permit sahaja yang layak memandu.

Umum harus faham demi keselamatan ada laluan bas yang memerlukan serta mensyaratkan ada 2 penggndali pada satu bas kerana perjalanan yang jarak nya jauh.

Ini ada lah antara faktor menyebabkan sedikit kekurangan pada perkhidmatan bas ekpress, namun usaha sedang di buat untuk menyelesaikan hal ini.

Keselamatan penumpang lebih penting dari segala nya kerana pada tahun lalu sahaja jumlah kemalangan telah meningkat lebih tinggi.

Pada tahun 2016 sahaja sejumlah 521,466 kemalangan jalanraya telah berlaku.

Ini jumlah yang amat tinggi, ini juga melambangkan peratus tinggi kemalangan jalanraya di negara kita pada tahun lalu.

Pada tahun sebelum nya , ia itu tahun 2015 sejumlah 489,606 jumlah kemalangan di rekod kan.

Maka nyata pemanduan kenderaan awam dan persendirian tetap meningkat kemalangan nya.

Ia peningkatan sebanyak 7,152 pada tahun lalu berbanding 6,706 pada tahun 2015.

Apa pun yang pasti paling banyak sekali ada lah penunggang motosikal,

Mereka lah paling banyak menjadi mangsa jalan raya dengan jumlah 60% dari kese;luruhan kemalangan jalan raya tahun lalu, bahkan tahun sebelum nya juga

Untuk hal kempen perayaan Hari Raya tahun ini  "Pandu Cermat Sampai Selamat" telah di pilih menjadi tema nya.

Maka di harap kan semua warga jalanraya mengambil jalan memandu berhemah dan jangan jadi penyumbang kepada statistik kemalangan.

Jangan pandu di lane kecemasan, bawa anak isteri dengan penuh hemah dan buang kan sifat berlumba.
No comments:

Post a Comment