Sunday, 4 June 2017

Rakyat Ambil Risiko Besar Jika Sokong Pakatan , Huru Hara Krisis Kepimpinan Menanti Pakatan


Pakatan Harapan sebenar nya tiada harapan, namun atas sebab permainan persepsi , maka mereka berlakon seolah olah mereka akan menang PRU14.

Jika Pakatan Harapan sangka mereka telah maju ke hadapan dengan gandingan komponen baru termasuk dengan parti milik mantan Perdana Menteri Tun Mahathir ia itu PPBM, sebenar nya mereka telah menambah masalah baru kerana selain terpaksa berbahagi kerusi ,  bekas Perdana Menteri itu juga telah membuat pelbagai tuntutan yang menyusah kan PH sendiri.

Selain tidak membawa banyak penyokong , PPBM dengan Pengerusi nya telah membuat pelbagai "demand" pula kepada PH.

Tun Mahathir telah menuntut agar semua parti komponen berkongsi satu logo dan lambang pada PRU14 nanti.

Cadangan ini di percayai atas sebab PPBM memiliki anggota parti yang sangat sedikit jumlah ahli nya , sehingga jika ada PRU nanti jumlah nya akan terlihat sedikit begitu ketara .

Maka atas sebab itu PPBM paling lantang mahukan semua komponen dalam PH menggunakan logo sama supaya jumlah ahli yang sedikit akan dapat di sembunyi di sebalik anggota komponen lain.

Parti DAP dan PKR di jangka akan tetap mengguna kan logo mereka kerana kedua parti ini percaya logo masing masing lah yang memenangkan banyak kerusi dan kedua parti ini tidak akan melayan saranan Tun Mahathir.

Selain dari itu , Tun Mahathir  juga mahu nama calon Perdana Menteri dari PH tidak di sebut terlebih dahulu , namun bagi komponen yang lain semua mereka sudah tekad Wan Azizah sebagai calon 'interim" sebelum Anwar Ibrahim di bebaskan dengan keampunan Yang Di Pertuan Agong untuk mengganti nya.



Malah peristiwa "placard" Anwar PM ke7 telah pun di adakan untuk memalukan Tun Mahathir dan memberi mesej kepimpinan PH bersetuju Anwar PM ke7.

Beberapa hari lalu Tun Mahathir telah menyatakan jika keadaan terpaksa , maka beliau tiada pilihan lain selain menjadi calon Perdana Menteri.

Ini konon nya untuk menyelesaikan kemelut ketiadaan calon sesuai dari kalangan anggota PH.

Namun , Timbalan Presiden MCA Datuk Wee Ka Siong telah dengan segera menempelak ini semua hanya gimik kosong sahaja.

Datuk Wee yakin gimik ini untuk tunjuk kan bahawa penyelesaian siapa calon telah di selesaikan dengan Tun Mahathir boleh mengambil alih jika keadaan terpaksa.

Pada pendapat Datuk Wee , PH akan tetap bergaduh sama sendiri dan akan berlaku pertelagahan apabila tiba masa nya nanti.

Sehingga kini hanya Mukhriz sahaja yang respon kepada kenyataan ayah nya itu.

Namun respon Datuk Mukhirz hanya sebagai "damage control" sahaja demi mahu meredakan keadaan.

Sehingga kini kepimpinan dari  komponen PH yang lain  masih membisu seribu kata berkenaan kenyataan Tun Mahathir itu.

Sealin Mukhriz , hanya Tien Chua sahaja yang memberi tindak balas, namun dia juga pilih kenyataan "play safe" dengan berkata fokus PH bukan kearah siapa calon PM ,kerana tumpuan ada lah untuk menumbangkan UMNO dan BN terlebih dahulu.

Kenyataan Tien Chua jelas tidak menjawap dan sekadar mereda kan keadaan sama seperti Mukhriz juga.

Maka , kini "Time Bomb" pergaduhan dan pergeseran sesama komponen  PH sedang menanti untuk ledakan sahaja menunggu masa .

Perkara asas ia itu bersatu dalam memilih calon pun sudah nampak perpecahan , tidak dapat di bayangkan berkenaan dasar dasar pelajaran, ketenteraan, kewangan dan lain lain lagi.

Selain dasar yang tidak menentu dan pelbagai, rebutan jawatan Menteri dan kementerian juga akan terjadi dengan parti. masing masing mahu kementerian yang utama dan penting.

Sebelum itu perebutan kawasan selamat untuk bertanding juga bakal menyaksikan rebutan, dan juga kerusi peninggalan PAS akan menampak rebutan. 

Bayangan kabinet yang di tunjuk kan oleh pembangkang baru baru ini hanya lah gimik juga kerana mereka tahu itu semua untuk menunjuk kan mereka sudah ada Barisan Menteri dan DAP tahu ia hanya wayang sebelum jumlah kerusi dan ahli Parlimen di tentukan dengan sebenar nanti.

Jelas , memilih PH sebagai pengganti BN sebenar nya satu risiko besar kepada rakyat , kerana belum tentu mereka akan akur kepada yang di tetap kan atas kertas.

Kedudukan PH ada lah seperti pepatah Inggeris yang berbunyi "from the frying pan to the fire". tambah lagi dengan PAS akan bertanding di semua kerusi yang PAN dan PKR bertanding , maka pertandingan 3 dan 4 penjuru di jangka kan.

Dari kedudukan awal yang sudah teruk kini jatuh ke lebih parah lagi.

Rakyat boleh saksikan sendiri sarkis baru yang masuk ke bandar tetapi menggunakan watak kuno seperti Lim Kit Siang dan Tun Mahathir sebagai tarikan nya.

#MCA





4 comments:

  1. Takpa, KAMI sanggup ambil risiko ni daripada risiko
    di bawah Kerajaan NAJIB. Kami memang tahu, bukan mudah
    hidup bila kerajaan bertukar. Terlalu banyak yang perlu
    diatasi terutama hutang 1MDB dan hutang negara yang dah
    cecah trillion. Di bawah kerajaan Najib, risikonya,
    GST akan dinaikkan 13% sebab kalau BN menang, Najib tentu
    yakin, rakyat semua penakut dan sentiasa boleh ditakut-
    takutkan dan mereka akan terus undi dia.
    Riasikonya, jadilah Malaysia seperti Zimbabwi di bawah
    Magwibi.
    Kamu menunggu BN kalah supaya Najib & konconya boleh
    diheret ke mahkamah dan duduk selamanya di Sg.Buluh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap kerajaan najib terus kekal, dgn bantuan brim, perumahan rakyat dn ekonomi yg bagus. Cerita cerita buryk hanya persepsi.
      Sekarang pun rakyat tk susah.
      Beban hutang tol dan proton najib dpt selesaikan.

      Delete
  2. Laporan bnyk puji pentadbiran najib. Contoh

    *Malaysia has been ranked third in the 2017 Global Retail Development Index (GRDI) for the second consecutive year.*

    Management consulting firm A.T. Kearney attributed the high ranking to the influx of tourists, higher disposable income and government investments in infrastructure, all of which had boosted the retail industry.

    “Malaysia’s retail market continued to grow despite a slight dip in overall GDP growth and short-term pressures of currency fluctuation and inflation.

    “The long-term prospects of the sector continue to remain strong. Retail sales in Malaysia grew 3.8 per cent in 2016, driven in large part by a 6.1 per cent increase in private consumption.

    “This was despite the headwinds of a depreciating currency and the 2015 rollout of a new goods and services tax (GST),” the firm said in a statement today.

    The number of tourists, the firm stated, is projected to grow from 26 million last year to 36 million by 2020.

    “Tourism is a cornerstone of the government’s long-term growth plan. The numbers (of tourists) are expected to be boosted by Chinese travelers, who have been granted visa-free entry since March 2016."

    Its Partner and Head of Southeast Asia Soon Ghee Chua said the country’s successful performance in this year’s Index is consistent with the increased interest foreign retailers are showing in this market, in both traditional and online channels.

    Aggressive moves, he said, are being made into the convenience segment by companies such as Japanese retailer Aeon who is set to triple its number of stores in Malaysia to 150 within the next three years.

    “Meanwhile, online retail is expected to grow at 23 percent per year through 2021, driven by electronics and media.

    “The growth in online retail, along with the rise in mobile phone adoption across the nation, will continue to provide momentum to the sector’s growth and attract further investment.” he added.

    The GRDI, now in its 16th edition, ranks the top 30 developing countries for retail investment worldwide, by analysing 25 macroeconomic and retail-specific variables.

    ReplyDelete
  3. Bila tin kosong digendang, memang kuat bunyinya.
    Realitynya, setiap minggu harga petrol naik,
    harga barang-barang makanan naik. Takda yang berharga
    rm1 lagi. Saya yang ad apendapatan tetap dan duduk di
    bandar ni terasa perit, macma mana agaknya kehidupan
    penduduk kampong yang kais pagi makan pagi, kais
    petang makan petang........????
    Cukupkah duit BRIM yang diberi setahun sekali tu untuk
    menampong kehidupan setahun........?????
    Makanan si Kiky, kucing kesayangan tu pun lebih mahal.

    ReplyDelete