Wednesday, 16 August 2017

Impak MRT- SBK Kepada Rakyat - 130,000 Peluang Pekerjaan Ujud Kerana Nya

Sebaik sahaja Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak merasmikan laluan MRT laluan Sg Buloh - Kajang etapa pada bulan July lalu , maka huru hara dan gundah gulana lah pihak pembangkang kerana cubaan menunjuk kan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib sebagai "failed state" telah gagal.

Bukan sahaja kepimpinan Ds Najib berjaya menunjuk kan hasil kerja nya kepada rakyat , bahkan rakyat dapat lihat sendiri betapa di hadapan mereka telah terhasil kerja dan usaha kerajaan demi memudah kan mobiliti rakyat dalam menuju destinasi mereka.
Program Transformasi Pengangkutan Awam berjaya di terjemahkan secara fizikal dan bukan nya seperti pembangkang hanya teori semata mata.
Akibat dari kejayaan menyiapkan projek untuk rakyat ini dalam masa yang di tentukan , bahkan terlebih awal lagi , maka pihakm pembangkang terpaksa mencari bucu lain untuk menghentam kerajaan.
Mereka telah bermain dari sudut kos dan perbelanjaan pula.
Begitu lah pembangkang di Malaysia , mereka tidak suka kepada kebaikan , kerana setiap kebaikan di laksana kan oleh kerajaan ada lah mimpi buruk untuk mereka dan persepsi buruk yang cuba disemat kan ke jiwa sanubari rakyat menjadi gagal.
Membalas kepada tohmahan pembangkang berkenaan projek Transit Aliran Massa @ MRT Menteri di Jabatan Perdana Menteri , Datuk Seri Nancy Shukri telah menyatakan bahawa impak ekonomi beskala besar telah melimpahi rakyat melalui projek ini.
Jika pihak pembangkang hanya mampu bermain dari sudut negatif berkenaan kos dan perbelanjaan untuk menyiap kan projek rakyat ini , Datuk Nancy pula telah menunjuk kan gambaran lebih besar yang telah di bawa oleh projek MRT laluan Sg Buloh - Kajang ini.
Menurut Datuk Nancy sebanyak 130,000 peluang pekerjaan telah diwujudkan sejak pembinaan projek Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Sungai Buloh-Kajang (SBK) yang dimulakan pada 2011 hingga kini.e
Ada pekerjaan secara direct berkaitan MRT dan selebih nya berkaitan secara tidak lansung.
Datuk Nancy menyatakan hal ini pada persidangan Dewan Negara
Peningkatan Pendapatan Kasar Negara juga telah meningkat akibat projek ini dengan menyumbang kepada kira kira RM3 billion sehingga RM4 billion.
Kenmyataan Datuk Nancy ada lah terhasil dari soalan yang di ajukan kepada nya oleh soalan Senator Datuk Mohd Salim Sharif @ Mohd Sharif yang mahu tahu apa kah implikasi dan impak kepada sosio ekonomi dengan terujud nya pembinaan MRT SBK dan kawasan jajaran sekitar nya.
 Ini lah maksud nya "Big Picture" yakni gambaran besar dan keseluruhan impak projek MRT.
Rakyat sering di fokus kan kepada hal kecil dan remeh temeh oleh pembangkang lalu mengenepikan hal besar dan berimpak tinggi.
Datuk Nancy juga menyatakan rakyat sekitar jajaran dan station berkaitan laluan SBk boleh berniaga dan mengada kan aktiviti berkaitan dengan nya.
Laluan MRT -SBK ada sejumlah 31 stesen keseluruhan nya. Tujuh dari nya stesen bawah tanah ia itu Muzium Negara , Tun Razak Xchange , Pasar Seni ,Merdeka dan Bukit Bintang ,Cochrane dan Maluri 
Datuk Seri Nancy berkata, projek MRT SBK turut mendorong aktiviti perniagaan dengan samburngan akses yang baik dengan membolehkan orang ramai ke kawasan perniagaan.
Dengan ada nya Sukan  Sea 2017 , maka pasti sekali orang ramai dapat membuat perancangan baik untuk menghadhiri acara suka melalui pengangkutan Awam yang di sedia kan.
Ini lah janji transformasi pengangkutan awam dari kerajaan kepada rakyat, tiada lain di fikirkan melainkan untuk memudah kan pergerakan rakyat sambil bertujuan mengurang kan kebergantungan pada kenderaan peribadi yang sah dan nyata menyumbang kepada kesesakan lalulintas.

No comments:

Post a Comment