Tuesday, 22 August 2017

Wee Ka Siong Dakwa DAP Amal Sikap Hipokrasi Berkenaan Kilang Haram

Sebelum berlansung pru13 yang lalu DAP telah memainkan emosi rakyat berkenaan kilang di Lynas yang didakwa nya merbahaya kepada kesihatan manusia.

Setiap peluang dan ruang DAP ambil untuk menghasut rakyat terutama nya di sekitar kilang Lynas untuk menghalang operasi kilang yang dikatakan DAP amat merbahaya.

Rakyat pula ramai yang membeli penipuan DAP ini dan mereka pun turut serta dalam himpunan anti Lynas.

Namun DAP ada lah DAP , penipuan dan tipu helah nya tidak mengenal sesiapa pun , malah menjangkau kaum, asal siapa DAP boleh pengaruhi dengan propagaganda nya , DAP akan terus melakukan kerja dakyah.

Semalam Timbalan Presiden MCA , Datuk Wee Ka Siong telah membidas sifat munafik dan dwi standard DAP.

Apabila ia berkenaan kilang haram di Pulau Pinang dan DAP terasa kepentingan nya tergugat , DAP terus menukar pendirian pula.

Semalam Datuk Wee Ka Siong sempt menghentam pendirian DAP.

DAP menutup mata kepada kilang haram di sekitar Pulau Pinang tetapi amat bising dan memprotes kepada kilang Lynas.

"DAP sangat hipokrit dengan permainan emosi kepada rakyat sebelum PRU pada tahun 2013 dengan mengungkit banyak isu alam sekitar di Kuantan , Raub tetapi sekarang memilih untuk tidak bertindak pada kilang haram pula' kata Datuk Wee.

Walaupun penduduk sekitar kilang haram di kampung Sg Lembu mengadu pelbagai jenis penyakit yang mereka menderita penyakit kanser , sesak nafas dan lain lain , tetapi DAP ambil jalan mudah dengan beri pelbagai alasan untuk tidak bertindak.

Apakah kerana pengilang pengilang yang terbabit ada  kaitan dengan kepimpinan DAP maka DAP amat berat untuk bertindak?

Atau , mereka sudah menjadi penyalur dana kepada DAP , maka DAP amat berat untuk ambil tindakan?


Datuk Wee menjelaskan , atas sebab kilang itu berstatus haram , maka dia pasti terlepas dari beberapa kawalan.

Misal nya , operasi kilang itu tiada piawaian dan tiada kawalan dari segi perundang dan akta, kata Wee.

"Kilang ini sudah beroperasi secara haram selama 10 tahun di atas bidang tanah untuk peladangan , kenapa kerajaan Pulau Pinang tidak menukar status nya dan memberi kelulusan untuk meneruskan operasi?' tanya Wee.

Dengan berbuat begitu maka kilang boleh di letak kan di bawah kawalan piawaian dan agnsi tertentu boleh membuat pemantauan secara berskala dan dalam perhatian.

Nyata sekali dengn membiarkan ia beroperasi secara haram selama 10 tahun lebih ada lah bukti kerajaan Pulau Pinang tidak bertanggung jawap.

Ini lah bukti nya terlalu jelas bahawa DAP sebagai parti dan pemimpin kerajaan negeri amat  "hypocritical" (bersikap munafik) apabila membangkitkan emosi rakyat pada kilang Lynas tetapi bersikap lain pula pada kilang di kawasan yang mereka perintah.

Kerja DAP hanya cuci tangan dan persalahkan pihak lain.

Paling ketara ada lah sikap  menuding jari kepada pihak lain untuk selamat kan diri nya.

No comments:

Post a Comment