Monday, 25 September 2017

BN Yang Membina , DAP Dan Pakatan Menyekat Pembangunan - Liow Tiong LaiSudah tiba masa nya penduduk kominiti Cina di Kuala Lumpur memberi sokongan padu kepada MCA.

Itu lah pesanan yang di beri oleh Presiden MCA di majlis anjuran MCA Kuala Lumpur.

Dalam kenyataan media nya, Datuk Seri Liow turut juga menyatakan betapa pada 16 September lalu kominiti Cina telah keluar beramai ramai menunjuk kan sifat patriotisma mereka kepada negara.

Mereka telah keluar beramai ramai menunjuk kan betapa cinta nya mereka kepada negara Malaysia.

Boleh di kata kan majlis itu sungguh menakjubkan kerana jumlah komunti Cina  yang hadir luar dari jangkaan, tambah lagi ia majlis anjuran MCA.

Liow turut memberitahu betapa pembangkang di Malaysia sudah begitu teruk kedudukan nya sehingga mereka mempersoal kan apa sahaja walau pun perkara yang menguntung kan mereka sendiri sebagai rakyat.

Misal nya apabila negara membuat pelaburan dengan negara China , pembangkang terutama nya Pribumi dan DAP telah memanipulasikan pelaburan itu.

Mereka akan membantah apa sahaja yang baik yang di laksana kan oleh kerajaan hanya kerana marah kepada kerajaan secara peribadi.

Pembangkang akan bertindak membatalkan akan projek yang di laksana kan kerajaan BN hanya atas sebab marah dan dendam.

Berkenaan MCA sendiri , DSLTL berkata MCA berada dalam keadaan paling baik dan kukuh di waktu ini.

Mungkin ahli MCA sudah faham betapa perpecahan tidak akan membawa MCA kemana mana.

MCA telah pun mengenal pasti calon nya untuk mewakili kawasan yang telah di persetujui akan di tanding oleh MCA.

Bahkan calon calon itu sedang membuat kerja kerja mereka di kawasan yang telah di "designated" sebagai kawasan yang mereka akan jadi calon.

Apabila di tanya oleh wartawan berkenaan kualiti serta kriteria calon, Datuk Liow hanya memberi tahu kebanyakan mereka dari kalangan muda, malah seluruh calon PRU14 MCA terdiri dari 50% calon muda.

Bagaimana pun DSLTL berkata nama nama calon hanya akan di umumkan oleh Perdana Menteri sahaja dan senarai telah pun di serah kepada DS Najib.

Begitu kuat keyakinan MCA kali ini, dan berkemungkinan himpunan patriotik anjuran MCA yang baru lalu yang di hadiri hampir 15,000 ahli MCA Wilayah Persekutuan KL menjadi ukuran sokongan masyarakat kepada MCA.Walaupun ketika dua pilihanraya kecil yang lalu ia itu K.Kangsar dan Sg.Besar terdapat jumlah yang agak memberangsangkan sokongan masyarakat Cina mula terima MCA ke pangkuan mereka , tetapi hal itu tidak membuat MCA berasa leka.

MCA ada lah satu satu nya parti komunitu Cina (Chinese base) yang tidak mengamal kan sikap ektrimsma dan MCA amat menekan kan sikap konsesus sesama parti BN yang lain,

Ketika DAP menyemarak kan api kepada masyarakat Cina berkenaan pembatalan pesta minum arak "Better Beer" , MCA pula pilih jalan bertanya dan berunding dengan penguasa , dan kemudian bersetuju bahawa ia di batal kan oleh DBKL atas dasar keselematan.

Jika ia di teruskan , pihak Polis kuathir mereka yang ekstimis seperti Daesh dan IS atau mana mana pihak militan akan ambil kesempatan untuk membuat kacau lalu kerajaan juga yang akan di persalah kan.Itu lah beza nya MCA dan DAP, satu suka ambil kesempatan satu lagi memberi khidmat bakti serta kerja amal untuk masyarakat Cina dan bukan Cina.

Benar lah kata Datuk Liow Tiong Lai , ini waktu terbaik komuniti Cina di Kuala Lumpur kembali kepada MCA.

No comments:

Post a Comment