Wednesday, 11 October 2017

Statistik Dan Data SPAD Menunjukkan Kenaikan "Ridership" Pengangkutan Awam


Mungkin agak nya kerajaan bawah pimpinan Datuk Seri Najib Razak telah  berjaya mempertingkatkan mutu pengangkutan awam , maka jumlah penduduk dan warga negara Malaysia yang telah mula menjinakkan diri  mereka dengan Public Transport bertambah meningkat.

Mungkin juga kerana rakyat dan penumpang mahu ambil kesempatan menjimatkan kos dan waktu , maka pengangkutan awam menjadi pilihan mereka.

Namun, jika faktor mahu jimat masa perjalanan dan kos minyak sahaja tidak mencukupi untuk menjadi "pull factor" kepada pengguna jalanraya jika opsyen nya pengangkutan awam masih tidak efisien.

Laporan dari pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berkenaan ridership pengangkutan awam nampak nya meningkat.

Pada laporan SPAD yang di siarkan melalui kenyataan Media nya, SPAD telah dapat menunjuk kan betapa pengantungan kepada public transport telah meningkat.

Kita ambil satu contoh dari satu section , misal nya LRT Kelana Jaya , di mana sangat jelas jumlah peningkatan nya.

Berbanding tahun 2016 di mana jumlah mereka yang menggunakan mode ini ada lah 216,855 penumpang sahaja (-+). Namun kini laluan LRT yang sama pada period yang sama ada lah 271,250 (harian) yakni peningkatan 26% penumpang.

Pada laluan Ampang Line pula kenaikan 14% telah di catatkan. Ini di terjemahkan kepada 184,931 penumpang sehari (-+).

Maka jelas lah tidak benar pada dakwaan pihak tertentu , publik tidak minat kepada pengangkutan awam.

Boleh di andaikan peratusan pengguna telah meningkat sebanyak 30% pada tahun 2017 berbanding tahun sebelumnya. Malah sekiranya pertambahan ini tidak melibatkan pengangkutan terbaru iaitu Mass Rapid Transit (MRT), masih lagi berlaku kenaikan secara keseluruhan sebanyak 12%.

Sehingga bulan Ogos 2017, hampir 740,000 pengguna telah pu n menggunakan pengangkutan awam berbanding 570,000 pengguna untuk keseluruhan tahun 2016.

Pembaca boleh melihat data yang di bentangkan di bawah ini :-Maka nyata sekali andaian andian bahawa pengangkutan awam di pinggirkan seperti dakwaan seorang ahli pembangkang amat tidak benar dan tidak lansung mengambar kan hal sebenar.
Kejayaan kerajaan untuk menarik minat rakyat agar menggunakan pengangkutan awam akan diteruskan di bawah program Transformasi Pengangkutan Awam di bawah Program Transformasi Negara anjuran dan idea dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Di bawah ini ada lah kenyataan media SPAD berkenaan "ridership" dan statistik berkaitan nya.1 comment:

  1. Peningkatannya adalah disebabkan coverage. Sambungan LRT dari Kelana Jaya ke Putra Height telah menaikkan ridership pengangkutan awam. Begitu juga dengan jajaran baru MRT Sungai Buloh-Kajang kadar kenaikan ridership juga telah meningkat.

    ReplyDelete