Wednesday, 6 December 2017

Ahli Parlimen Kapar Hanya Mampu Membidas Kajian SPAD Cara Retorik Kosong SahajaJika ahli Parlimen Kapar , dari parti PKR Manivanan Gowin mahu membidas hasil kajian SPAD berkenaan finding kajian bahawa ada peningkatan begitu ketara dalam kepuasan hati pengguna dalam penggunaan pengangkutan awam, YB Kapar boleh buat kajian sendiri.

Manivanan Gowin sebagai ahli politik, jika tidak berpuas hati dengan laporan boleh lah memohon untuk lihat sendiri kertas kajian dan bukan sembrono membidas berkenaan peratus kepuasaan hati pengguna ia itu 84%.

Kajian oleh Suruhanjaya Pengfangkutan Awam Darat telah pun di laksana kan dengan menggunakan badan professional yang bebas.

Jumlah serta konklusi kepada fakta diatas dengan jelas telah membuktikan bahawa 638,605 orang penumpang sebagai responden telah yakin dengan perkhidmatan pengangkutan awam darat yang disediakan oleh kerajaan.

Mungkin Manivanan geram kerana kerja Transformasi Pengangkutan Awam telah sukses di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib , di bawah kendalian SPAD yang Perdana Menteri sendiri telah mencipta nya.

Maka apabila ujud kajian seperti ini , maka MP Kapar , mendapati amat sukar rakyat atau massa telah memberi "thumbs up" kepada usaha peningkatan dan penambahan baik sistem transportasi.

Dari sudut pembangkang rakyat mesti di tanam sifat benci dan tidak puas hati dengan kerajaan, laporan menyatakan "consumer" sejumlah 84% berpuas hati ada lah "bad news" kepada pihak pembangkang , khas nya individu seperti MP Kapar.

Pada kajian yang di buat oleh SPAD , purata harian penumpang di semua laluan bagi tempoh Januari hingga Ogos 2017 menyaksikan peningkatan sebanyak 12 peratus daripada 570,021 kepada 638,605 penumpang pengangkutan awam.

SPAD tiada kepentingan untuk memberi "fake report" kerana laporan apa pun hasil kajian ada lah untuk SPAD menambah baik kan di mana kelemahan atau pun kekurangan yang di dapati.

Pada saranan MP Kapar seperti di bawah ini:

"Saya menyarankan agar Najib dan konco-konconya jangan syok sendiri, dan berdiri di bumi nyata serta mengakui bahawa pengangkutan awam masih lemah di Malaysia."
Dakwaan syok sendiri sebenar nya lebih cocok dan sesuai untuk Manivanan sendiri kerana kepentingan melihat diri telah membuat kerja menjelang PRU14 amat penting bagi meningkat imej sendiri.


SPAD ada tugasan sendiri yang memerlukan sifat "professionalima" yang tinggi dan lebih utama kan "result oriented" performance dan bukan seperti YB Manivanan yang bermotif politik atas sebab itu membuat andaian yang "political motivated statement" dan "perception in nature".

Jika mahu dispute finding SPAD sila lah buat survey sendiri atas format yang sama, tidak perlu pening kepala dan tidak mempercayai “finding” pihak lain.

Tambah lagi isu ini yang di "pick up" oleh portal yang amat meragukan serta bermotif anti kerajaan setiap masa.No comments:

Post a Comment