Tuesday, 12 December 2017

Tambang Bas Sekolah Di Tentukan Persatuan Ibu Bapa Dengan Operator Kata YB Nancy Shukri


'Kerajaan tidak masuk campur dalam perjanjiam tambang yang di buat antara Persatuan Ibu Bapa Sekolah dengan operator bas" kata Hj Datuk Nancy Shukri.

Jika ada mana mana pihak mahu persoal berkenaan nya , sesuai sangat di tanya kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Mereka yang duduk sesama mereka untuk membincang kan nya. Kerajaan kata Hj Nancy tidak mencampuri hal itu.
"Sama ada tambang bas sekolah itu naik atau tidak , ia bukan keputusan kami , ia ada lah keputusan yang telah di tetap kan oleh kedua pihak itu" ujar Nancy yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Nancy berkata ketika mengulas isu tambang bas sekolah baru baru ini.
Sebelum ada pihak yang gemar melontar kritikan sesuai sangat mereka bertanya atau menyiasat terlebih dahulu.
"Tentu mereka telah bersetuju kerana PIBG sering kali mengharap kan khdimat yang terbaik dan juga keadaan bas yang baik" tambah Hj Datuk Nancy
YB Nancy juga percaya pada perbincangan antara kedua pihak itu , jika pihak ibu bapa tidak setuju mereka pasti mencari opsyen lain.
Sambil memberi kenyataan berkenaan tambang bas sekolah Hj Datuk Nancy juga berkata bahawa tiada subsidi minyak untuk bas sekolah.
Untuk pengetahuan semua Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pada tahun 2014 telah membuat keputusan bahawa pada tahun 2015 bulan Januari akan menghapuskan kadar siling tambang bas.
Keputusan di buat ketika itu ada lah untuk menyerah kan keputusan harga tambang bas di tentu kan oleh kedua pihak ia itu Persatuan ibu Bapa Guru dan operator Bas.
Mereka lah yang tentukan harga tambang melalui perbincangan.
SPAD bagai mana pun akan tetap terus memantau keadaan serta perundingan ini.
Maka jika ada desas desus pihak pihak yang mahu menyalahi kerajaan mereka harus memeriksa fakta terlebih dahulu.
Sesungguh nya soal harga tambang bas dan apa apa tambang pun tentu sekali amat sensitif , cuma rasional serta hal ehwal nya perlu di ketahui terlebih dahulu dan jangan ada pihak cepat bersalah sangka kepada pihak berkuasa seperti SPAD.


#spad

No comments:

Post a Comment