Thursday, 22 February 2018

Rasuah Pembangkang Lah Menyebabkan Merosot Ranking Persepsi Rasuah Malaysia


Apabila tersebar maklumat  berkenaan indeks rasuah terbaru yang di keluarkan oleh Persepsi Korupsi Global (Global Corruption Perception Index ( 2017) maka ada pulak pihak yang begitu laju membuat andaian berkenaan nya.

Bukan sahaja andian berat sebelah dan tidak jujur , malah ia juga tidak berlandaskan fakta.

Indek persepsi rasuah terbau yang di keluarkan melihat bahawa Malaysia telah merosot dari rangking sebelum nya.

Kedudukan terbaru yang di keluar kan mendapati Malaysia telah jatuh 7 tangga dari kedudukan dari tempat ke 55 kini di tempat ke62.

Atas sebab ini , dengan laju nya individu tertentu telah memberi kenyataan yang tidak berasas kan fakta, malah boleh di kata kan kenyataan berat sebelah.

Presiden Transperancy International Malaysia , Datuk Akhbar Satar dalam satu kenyataan nya telah menyatakan :-

'Malaysia's ranking fell due to issues surrounding several national high-profile cases in the country'

Atau maksud beliau merosot nya indeks rasuah negara ada lah akibat dari kes berprofil tinggi national.

Datuk Akhbar Satar juga menambah kata bahawa ;-

Until these scandals are resolved satisfactorily, Malaysia's ranking is likely to further fall in the next few years, he was quoted as saying, referring to state fund 1Malaysia Development Bhd and agencies such as Felda.

Bermakna atas sebab isu isu berkaitan FELDA dan 1MDB maka isu ini telah mempengaruhi indeks rasuah negara.

Untuk perkara ini , harus di ingati isu berkenaan 1MDB sudah lama dan hanya atas sebab usaha usaha pihak tertentu dari Malaysia sendiri yang suka membuat kisah rekaan sahaja dengan memberi bayaran kepada media dunia untuk sentiasa membangkit kan kisah nya dari pelbagai sudut , namun ia masih tidak di bawa ke mana mana mahkamah kerana tiada bukti yang kukuh .

Namun , menurut Timbalkan Presiden Parti Cinta Malaysia Datuk Huan Chen Guan , punca sebenar kemerostan kedudukan indeks persepsi ini ada lah kerana amalan rasuah dan sikap terhadap nya oleh pihak pembangkang Malaysia.

(https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/02/22/pcm-opposition-contributed-to-decline-in-cpi-ranking/)

Menurut Datuk Huan penyalahan gunaan kuasa oleh dua negeri di bawah pemerintahan pembangkang , ia itu Selangor dan Penang ada lah penyumbang kepada kemerosotan indeks rasuah ini.

Penglibatan Ketua Menteri Pulau Pinang dalam isu rasuah banglo dan di seret ke mahkamah juga penyebab terbesar.

Setelah itu ke enganan Ketua Menteri meletak jawatan , bahkan di sokong oleh ahli nya  setelah di dapati ada kes rasuah , ada lah penyebab tambahan.


Ketua Menteri yang sama juga gagal menjawap banyak soalan berkenaan skandal terowong di mana setelah hampir RM300 juta wang rakyat di lesapkan tetapi tiada lansung terlihat apa apa laporan mengenai kajian dasar terowong.

Datuk Huan juga menjelaskan isu rumah agam ala ala "Disneyland"  yang di babitkan dengan ahli muda PKR juga penyebab tambahan kepada hal ini.

PKR juga terbabit dengan isu rasuah seorang anak buah kepada Azmin Ali di Selangor.

Turut terbabit dalam hal rasuah ada lah seorang lagi ahli Pasrti Bunga ia itu Zahid Mat Arip yang di dakwa dalam kes penjualan bangunan milik FE:LDA.

Paling berat dalam semua kes yang membabitkan amalan rasuah ada lah kes FOREX yang di kaitkan dengan Tun Mahathir.

Ini jelas Datuk Huan ada lah faktor tambahan kenaqpa indeks persepsi rausha kita merosot.

Pembangkang juga amat membela ahli nya jika di sabitkan kesalahan rasuah, mereka tidak amal kan sikap berkecuali , malah membela ahli mereka yang di syaki rasuah.

Ini lah amalan dan faktor yang sangat membuatkan negara seolah olah membela perasuah.

Untuk hal ini kita boleh lihat apabila seorang ahli DAP Pulau Pinang di dakwa atas kilang haram , DAP beramai ramai telah membela nya dan tidak membiar kan undang undang menentukan nya.

Maka , usah lah cepat sangat melenting jika indeks persepsi rasuah meningkat, salah satu penyebab nya ada lah pihak pembangkang itu sendiri.

Harap maklum , pembangkang Malaysia amat takut jika akta mendedah kan pemberi dana politik di ujud kan. Entah kenapa mereka sangat takut kepada keujudan akta ini.

Tetapi mereka juga lah yang giat mendesak Presiden UMNO mengumumkan siapa nama penderma dan dari mana datang nya wang derma kepada Presiden UMNO.

Untuk rekod tahun 2016 menyaksikan Malaysia di kedudukan ke55 dari 176 buah negara dengan markah 49 dari markah penuh 100.

9 comments:

 1. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  ______________________________________________________________________________________________________________________


  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف
  شركة شفط بيارات بالقطيف

  ReplyDelete
 2. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  ReplyDelete
 3. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  ReplyDelete
 4. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  ReplyDelete