Friday, 9 March 2018

Lim Guan Eng ,Jom Debat , Kalau Berani - Wee Ka SiongNampak nya semakin Ketua Menteri Pulau Pinang menjawap , semakin keliru orang yang mendengar jawapan nya.

Sebenar nya sebelum Lim Guan Eng mengelar Datuk Wee Ka Siong sebagai manusia yang hina , Lim Guan Eng telah di cabar untuk menjawap lima soalan dari Datuk Wee Ka Siong.

Kesemua soalan yang di ajukan oleh Datuk Wee ada lah berkaitan projek Terowong yang ada ciri ciri penyelewengan , baik dari wang laporan kajian yang sudah dibayar walaupun laporan tidak pernah ada , sehingga lah penukaran nama syarikat SVP yang nmenguruskan projek itu.

Sepatut nya , Lim Guan Eng dengan senang hati menjawap nya , jika dia tidak menyembunyikan sesuatu dari pengetahuan rakyat.

Sebalik nya LGE marah dan menghina Datuk Wee Ka Siong pula.

Apa yang pelik dan hipokrit nya DAP dan LGE ini ada lah ketika isu 1MDB di main kan, mereka berpura pura tanya seperti bodoh pada soalan ulangan.

Pada rekod 1MDB mereka sudah mengeluarkan jawapan sebanyak 91 kali  secara rasmi secara bertulis kepada semua soalan yang di ajukan cuma rakyat malas membaca dan ambil pendirian tidak tahu dan terus wasangka.

Tetapi pada kes Penang Tunnel ini banyak yang belum terjawap.

Malah LGE tidak menjawap soalan "as per se" tetapi bercerita tentang lain pula.

Atas sebab sakit hati dengan soalan yang diajukan oleh Datuk Wee , maka LGE memberi gelarn mansuia keji kepada Datuk Wee.

Sebenarnya, LGE tidak boleh menjawap dan terperangkap dengan jawapan sendiri.

Harus di ingat pada 21 hb Februari , Datuk Wee ada kemuka kan soalan kenapa Main kontraktor nya ia itu China Railway Construction Corporation hanya di bayar sejumlah 5% atau lebih kurang RM3 juta  di mana sejak tahun 2013 perjanjian di tanda tangani dan sudah pun henti semua kerja?

Ini antara soalan yang LGE enggan jawap.sebalik nya mencaci si penyoal.

Memang jika di lihat ada banyak unsur unsur rasuah dalam hal projek ini.

Akhir nya :LGE berdalih apabila Datuk Wee cuba mengajak nya berdebat.

Antara alasan LGE ada lah Datuk Wee bukan setaraf dengan nya kerana Datuk Wee hanya taraf nombor dua dalam parti MCA.

Jawapan semacam ini pun satu pembohngan kerana dalam DAP , "numero uno" nya ada lah Lim Kit Siang dan bukan Lim Guan Eng.

Ini lah DAP , penyelewengan mereka mahu di tutup dengan membangkit kan isu lain .

Baru baru ini cubaan ProTun yang di percayai mendalangi kes bot Jho Low cuba untuk mengalih isu namun gagal.

Pakatan Harapan banyak skandal , ia belum di kira rasuah orang sekeliling Azmin dan kes "Ijok"nya.

Kini jelas , skandal Terowong ada lah skandal DAP sebelum perintah negara , mereka cengkam tengkok Tun Mahathir dan Tun Mahathir pun terpaksa ntelan skandal DAP.

Tony Pua yang sentiasa ada perkara hendak soal Najib untuk mengenakan Najib pada isu 1MDB tiba tiba menjadi bodoh apa bila sebuah portal mahu kan pendapat nya berkenaan skandal terowong.

Kini DAP tidak tahan dengan asakan Datuk Wee dan Datuk Seri Liow telah menuduh melalui Ramasamy bahawa menyoal dan menyerang LGE ada lah cubaan MCA untuk bangkit dan menarik perhatian orang Cina.

Untuk kenyataan ini , Ramasamy , ada kah isu 1MDB untuk membangkit kan nama DAP? dan lagi, untuk bangkit MCA telah buat kerja keras di kawasan mereka , yang ini memang satu bentuk rasuah dan penyelewengan DAP , dan ia perkara berbeza.

No comments:

Post a Comment