Wednesday, 7 March 2018

SPAD Mengorak Langkah Ujudkan Sistem Servis Tram Di Bandar TerpilihJika ini bukan terhasil dari Transformasi Pengangkutan Awam seperti di cadangkan oleh Perdana Menteri dan di materialisasi oleh Suruhanjaya Perngangkutan Awam Darat , kita tidak tahu hendak panggil apa.

Bayangkan perjalanan sejauh 23 Kilometer hanya mengambil masa 28 minit sahaja.

Sambil itu pandangan seolah olah berada di negara Eropah dan gambaran seperti yang terlihat di kalender akan menjadi kenyataan.Itu lah hasil nya apabila sistem tram pada bandar bandar tertentu yang di cadangkan menjadi kenyataan.

CEO Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Mohd Azharuddin Mat Shah meenyatakan bahawa SPAD membuka laluan kepada Public untuk memberi feedback berkenaan hal ini.Sambil itu juga SPAD akan mengadakan Permohonan untuk Cadangan (Request for Porposal) kepada mengujudkan sistem ini

Kajian dan laporan untuk fisibility study telah pun di buat dan di serah kepada kerajaan dan kerajaan telah pun menerima cadangan dan memberi kelulusan untuk SPAD meneruskan sistem pengangkutan baru ini.

Berkenaan RFP pula ia akan di keluarkan dalam masa tiga hingga enam bulan.

Namun , menurut Mohd Azharuddin Mat Sah , SPAD masih terbuka kepada sebarang cadangan lain dari orang ramai jika ada.

Ini kerana SPAD masih dalam proses mengkaji sistem pengangkutan lain yang sedia ada di negara lain.

Apapun , yang pasti ada lah keujduan sistem umpama tram ini pasti akan mengurangkan kesesakan lalulintas dan masalah trafik.

Untuk sistem tram ini , cadangan awal laluan dan bandar ada lah Cyberjaya , Putrajaya , Bangi dan Kajang.

Ada lah di jangka kan penyiapan projek ini bakal mengambil masa selama tiga tahun dari tarikh di mulakan.

Untuk projek serta sistem perintis ini jarak yang bakal di lalui ada lah sejauh 53 kilometer.

 Menurut En Azharuddin , sistem dan tram yang bakal di pilih nanti pasti nya  model yang terbaru , moden dan "fast charging" .

SPAD menjadikan negara Asia dan Eropah sebagai rujukan untuk penggunaan teknoloji yang terbaik" ujar Azharuddin.

Selain itu sistem pengangkutan tram ini bakal di intergrasikan dengan sistem MRT line 1 dan 2 serta juga dengan keretapi laju (HSR).

Ini lah keberkensanan dan penghasilan dari Transformasi Pengangkutan Awam Darat, tujuan utama mengajak rakyat menaiki pengangkutan Awam akan lebih berjaya dengan ujud nya sistem sistem sebegini.


No comments:

Post a Comment