Monday, 23 April 2018

DAP Tidak Akan Berjaya Menghapuskan MCA Pada PRU14 Kata Liow Tiong Lai


Laungan  parti DAP tiap kali mengada kan ceramah kepada masyarakat Cina dan bertekad mahu hapuskan MCA dari peta politik Malaysia tidak mungkin terjadi , kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Baru baru ini beberapa pemimpin  DAP telah melaungkan jeritan "wipe out" MCA kerana konon nya ia misi mahu menghapuskan MCA dan Gerakan demi mahu mengujudkan satu sahaja parti berpaksi Cina di semenanjung.

DAP mengira bahawa MCA dan parti Gerakan ada lah penghalang utama pada misi nya menawan kuasa negara.

Antara sebab utama kenapa MCA tidak semudah itu untuk di hapuskan oleh DAP ada lah atas hakikat negara ini ada lah terdiri dari masyarakat Majmuk berbilang kaum.

Rakyat boleh lihat sendiri , DAP tidak bertanding pun pada kerusi yang ada ramai pengundi bukan Cina.

DAP hanya bergantung pada kerusi yang ada majoriti kaum Cina sahaja atau kawasan majoriti kaum Cina.

Selain itu DAP belum boleh di terima oleh orang Melayu kerana DAP tidak langsung bertanding secara "dierct" dengan kerusi di tandingi UMNO.

Sebalik nya MCA lebih yakin akan dapat lebih banyak kerusi pada PRU14 ini kerana mula merasai kaum Cina sudah jemu dan jelak dengan permainan politik DAP yang tidak berpaksi pada hasil kerja selain bergantung kepada isu dan fitnah kepada pihak lawan.

Kali terakhir petanda selepas PRU13 di mana kejadian Tsunami Cina berlaku , PRK Sg Besar boleh di jadikan indikator sebagai kepulangan kaum Cina kepada pangkuan Barisan Nasional.

Pada PRK Sg Besar , satu kejutan berlaku di mana pada majlis anjuran MCA dalam kempen PRK itu , jumlah luar biasa kam Cina hadir mengejutkan MCA.

Dan, memang ia di terjemahkan kepada kemenanan Barisan Nasional.

Itu lah kali terakhir selepas PRU13 di mana MCA mendapat indikator bahawa kaum Cina mahu mendengar apa MCA boleh lakukan.


(Sg Besar)

Apa yang membezakan MCA dengan DAP ada lah pencapaian dalam memenuhi kehendak masyarakat Cina.

Paling ketara ada lah pendekatan yang di pilih oleh MCA

Ketika DAP memerlukan pengundi dari kaum Cina dengan hasutan , fitnah dan bermain dengan sentimen rakyat , MCA pula berpaksi "performance" kepada Masyarakat Cina.

MCA , tidak seperti DAP yang ada kerajaan penuh di Penang dan kerajaan kongsi yang DAP kuasai tetapi MCA mampu senarai kan hasil kerja nya berbanding DAP.

DAP tidak ada rekod khidmat bakti yang baik untuk di ceritakan kepada pengundi nya sendiri.

Dalam mengambil langkah sederhana " moderate approach" MCA telah berjaya membangun kan kampung Baru Cina di seluruh negara.

MCA juga ada lah "champion" pada isu isu sekolah Cina dan bukan nya DAP.Pada PRU14 ini Datuk Seri Liow bertambah yakin, MCA akan mendapat lebih banyak undi kerana masyarakat Cina amat marah pada DAP yang tidak ada pendirian.

Sememang jelas , kali ini kehadiran yang amat ramai kaum Cina pada majlis kempen anjuran MCA.

Ia bermula di Johor tempuh hari dan kemudian di Seremban pula.

Kaum Cina seolah olah mahu dengar apa yang MCA mahu kata kan.

Ini seperti juga ketika kehadiran ramai kaum Cina di majlis MCA di Sg Besar di mana MCA sendiri sebagai penganjur tidak menjangkakan begitu ramai yang hadir.

Maka kali ini, amat baik untuk kaum Cina mengajar DAP agar tidak memandang enteng pada undi kaum Cina. Jangan ambil mereka sebagai tetap akan beri undi dengan mata pejam kepada DAP.

MCA kata Datuk Liow sudah mula membuat kerja "since day one" kata nya , dalam erti kata telah mula mendekati kaum Cina sebaik sahaja selesai PRU13.

Apa yang di perlukan oleh kaum Cina boleh di dapati melalui MCA dan bukan DAP.


,No comments:

Post a Comment