Thursday, 29 October 2020

Cara Tun M peralatkan pihak lain sama macam Lee Kuan Yew.




 Cara Tun M peralatkan pihak lain sama macam Lee Kuan Yew.

Siapa bakal jadi Goh Chock Tong Tun M?
Mendiang LKY sangat berkuasa dan sangat diktator memerintah Singapura, dia boleh menaik kan anak nya menjadi pengganti nya jika dia mahu , tiada siapa berkemampuan menghalang nya.
Tapi LKY seorang yang bijak, dia tahu jika dia melantik anak nya menjadi PM Singapura , maka akan tercatat lah dalam sejarah Singapura selama lama nya , bahawa seorang bapa telah melantik anak nya sendiri .
Bukan itu sahaja, anak nya juga akan mendapat imej sebagai bukan calon berwibawa melainkan di gelar calon yang tidak naik atas kemampuan sendiri.
Maka apakah yang LKY lakukan?
Dia lantik diri nya sendiri sebagai Mentor Minister dan melantik Goh Chock Tong sbagai Perdana Menteri untuk memastikan GCT akan melantik anak nya.
Kemudian sudah selesai anak nya menjadi :Perdana Menteri baru lah dia undur diri.
Jadi dalam buku sejarah negara Temasek, Lee Hsien Loong di catit sebagai Perdana Menteri selepas Goh Chock Tong dan bukan selepas LKY dan di lantik oleh GCT dan bukan LKY.
Similarly, di Malaysia pun begitu juga.
Tun M boleh guna kuasa dan pengrauh melantik anak nya {anak saya pun manusia juga} tapi , dia tidak akan melakukan sedemikin.
Dia mahu PM selepas nya melakukan kerja2 itu.
Dia berharapkan Pak lah, tapi Pak Lah tidak lakukan nya, maka Pak Lah telah berjaya di humban keluar.
Kemudian dia berharapkan DSNR, pun tidak mahu melakukan nya, malah Najib hanya izinkan Mukriz bertanding lawan KJ tanpa membantu Mukriz , lalu Najib pun di 1mdbkan.
Kini the search for Goh Chock Tong versi Malaysia masih di teruskan oleh Tun M.
Will that person be Hishamuddin? will it be Tsmy? will it be Tok Mat? or will it be ?????
Ia definitely not Zahid or Najib neither AnwaR.
Harus di ingat , menaikan anak nya ada lah satu kemestian By hook or by crook atas sebab billion is at stake.
Isu isu lain hnya sampingan dan berbentuk sebagai decoy sahaja.
Character2 yg di assisinate ada lah sebaqai alih tumpuan dan destroy kan musuh penghalang ke arah agenda ini.
Harus di ingat Tun M pakar guna pihak lain, ini atas sb mudah dia mengaku dan cuci tangan " itu bukan saya, tapi si anu si anu".
Tak percaya? Tungguuuu.

Tuesday, 7 July 2020

Tanggal 9 Mei 2018 - Tumbang Seorang Penaung Pondok , Naik Nya Pembela Orang Kaya



Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (QS. Al Baqarah: 216).

Dari tangan siapa kah kerajaan 22 bulan yang penuh kezaliman dan penuh bobrok di kuasai pemerintah yang tidak berpaksi agama menjadi kerajaan?
Tiada kah pememimpin dari kalangan umat Islam memberi pesan?

Jawap nya ada, saya sebagai petugas media di PWTC mendengar nya sendiri dari mulut pemimpin itu yang berbunyi “ Kakitangan Awam Akan Tempah Kecelakaan Jika Undi Pembangkang”.
Malah saya sendiri yang menulis artikel berkenaan nya dan di petik oleh beberapa media cetak dan portal termasuk portal Beruang Biru dan TV14.

Tapi akhir nya , pengundi terutama nya orang melayu degil juga.




Mereka undi ikut emosi dan sentimen.

Bersama sama undi mereka , ranap dan runtuh institusi milik melayu seperti Tabung Haji dan lain lain.

Tanah tanah di jual dan di gadai oleh kerajaan PH yang tidak berhati perut.

Kerajaan yang di kata kan perompak mengumpul harta dan memberi dividen2 tinggi, tetapi kerajaan pengganti menjual habis semua nya licin dengan alasan tersendiri yang di reka sambil dividen pula di beri sekadar perbodoh dan peranjingkan penerima..

Paling menyedihkan ada lah amaran yang di beri tidak di ambil pusing lansung, dan akhir nya apa yang di takuti dan di beri amaran telah menjadi realiti.

Berpuluh ribu kakitangan awam yang terdiri dari 99% Melayu telah di buang kerja.

Mereka di anggap beban dan menyusah kan.

Kerajaan bergelar perompak mampu tanggung mereka sekian lama , tapi kerajaan yang di katakan maha suci tidak berminat menanggung biawak hidup ini.

Selain itu, pencen pencen juga mahu di hapuskan.

Ini lah dosa tangan yang memangkah.

Tahu tak rakyat apa lagi yang terjejas?

Tanpa rakyat tahu , anak anak pondok dan tahfiz telah kehilangan seorang pemerintah yang menjadikan anak anak ini tanggungan rasmi nya dan bukan sekadar serah pada badan badan tertentu untuk menguruskan nya seperti peminta bantuan Jakiim atau Baitulmal.

Bagaimana saya tahu?

Bersama sama seorang wartawan kanan Noor Hasilah Ismail, Zanuddin Salleh., Khairul Rizal Osman , Daeng Selili serta penulis seperti Effy dan Alif kami sering di jemput ke majlis majlis bantuan dan perasmian pondok2 dan upgrading pondok yang akan di lakukan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

DSNR menjadikan kerja kerja menjaga institusi pondok sebagai misi peribadi nya.




Bergelumang dalam hal ini cara realiti nya tiada faedah undi secara lansung kerana kanak kanak ini tidak boleh ,mengundi, namun itu lah misi peribadi DSNR yang di warisi dari tebiat ibu nya.

DSNR tidak mahu kanak kanak pondok ketinggalan dalam dunia semakin mencabar dan mahu mereka fasih dengan ilmu dunia dan akhirat.

DSNR juga tidak mahu lagi melihat anak anak berwatak lebai ini berkeliaran bawa minyak urut dan bedak ke sana ke sini di meja makan awam mencari dana.

Tapi, sayang sekali seribu sayang, akibat dengar hasutan dan fitnah , pemimpin berjiwa besar yang mahu menjadi penaung kepada kanak kanak pondok dan tahfiz  ini di tumbang kan oleh ibu bapa mereka sendiri dengan menaik kan seorang pembela orang kaya dan billionair yang membenci orang miskin dan mereka yang tagih bantuan.

Salah siapa?

=

Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia - Kearah Pengajian Lebih Cemerlang

Yayasan Pembangunan Pondok Buka Lebaran Baru Dengan Tertubuh KPPM


Pada hari Sabtu yang lalu satu mesyuarat berkenaan Koperasi Pembangunan Pondok Malaysia (KPPM) telah berjalan lancar.

Koperasi atau KPPM ini ada lah Hasil kerja dan blueprint dari apa yang di lakar dari mesyuarat Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia beberapa bulan yang lepas.

Dari cadangan dan impian pada persidangan Lembaga Pengarah yayasan Pondok Malaysia (YPPM)  yang di pengerusikan oleh Datuk Dr Mashita Ibrahim  lalu terus menjadi kenyataan dengan di adakan Mesyuarat Agung pertama Koperasi yang bertempat di Sri Pondok , Bukit Persekutuan, Kuala Lumpur.

Dengan kehadhiran lebih 70 bakal ahli dari jangkaan awal 50 orang kadar minima keperluan yang di tetapkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) , ia menunjukan ada potensi untuk meraih kejayaan.

Pada artikel sebelum ini kami paparkan betapa YPPM mahu keluar dari kepompong pergantungan kepada pemberian dana pihak lain kepada satu yayasan yang boleh berdikari sendiri.

Maka jalan keluar yang di pilih oleh YPPM ada lah dengan membentuk badan koperasi PPM.
Bak kata “tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah” begitu lah kedudukan YPPM mahu keluar dari hal sebegini.

Ketika mesyuarat di ada kan SKM di wakili oleh Saudara Muhamad Amran Che Abdullah sebagai Penolong Pengarah Kanan Nasional A, SKM Cawangan Wilayah Persekutuan bagi memantau mesyuarat ini.




Di putuskan juga pada mesyuarat agung pertama ini bahawa Datuk Dr Mashita menjadi Pengerusi KPPM da Juhaidi Yean Abdullah sebagai setiausaha pertama nya dan Datuk seri Amir Hussien sebagai Bendahari.

Kita juga telah memberi tahu pada artikel yang lepas bahawa antara bidang bidang yang bakal di ceburi oleh KPPM ada lah bidang hartanah, telekomunikasi, peruncitan ,kewangan dan pelancongan.

Maka walaupun luas juga skop dan bidang yang akan di ceburi oleh KPPM , ia tetap memandang  juga dari skop pendapatan yang halal memandang kan KPPM berkecimpung atas jenama suci seperti pendidikan berkaitan agama.

Ketetapan juga telah di buat bahawa lembaga KPPM yang di pilih menetapkan bahawa yuran keahlian ialah RM10 sahaja, manakala nilai setiap satu saham KPMM ialah RM200. Di bawah Undang-Undang Kecil yang diterima pakai, ahli merujuk kepada individu dan bukannya institusi.



Jadi tiada jalan lain melainkan bekerja keras dan memastikan kejayaan.

Maka dengan ini warga pondok tidak kira apa kaitan mereka sama ada guru atau pelajar yang sah sudah lebih umur 18 layak mohon menjadi ahli dan membeli saham nya.

Jika koperasi koperasi lain yang di tubuhkan kita boleh lihat bagaimana kadar bayaran elaun dan upah diada kan, namun tidak pula di amal kan oleh KPPM yang baru di tubuh kan ini.

Seluruh anggota Lembaga nya bersetuju sebulat suara jawatan yang di amanahkan ini di pegang secara sukarela dan berkhidmat tanpa sebarang bayaran elaun. Ini atas srdhu kifayah kata ahli lembaga pengarah nya.

Cabarab selepas penubuhan KPPM tentu sekali ada lah bagaimana ia harus bertahan dan memberi pulangan kepada ahli nya, itu yang bakal di lakarkan selepas ini.

Pada hal ini kita lihat kenyataan Dr Mashita “Mulai sekarang, KPPM akan menjalankan kegiatan mempromosi koperasi dan menambah keahlian. Dengan penubuhannya, KPPM kini menjadi sebahagian daripada keluarga gerakan koperasi di Malaysia yang berjumlah 12,000 buah dengan bilangan keahlian mencecah lapan juta.”

Memang begitu pun , jika sesuatu perkara di letak kan kepada bahu yang mahu bekerja dan melihat perkara di luar kotak maka tentu sekali perkara begini dapat di hasil kan.

Tidak semesti nya jika berkait Pondok hanya berkait dengan hal akhirat, bahkan tiada perkataan akhirat di dalam quran yang tidak di mulai dengan perkataan dunia,

Kerana yang baik di akhirat ada lah terhasil dengan apa yang baik di laku kan di dunia lagi.

Saturday, 4 July 2020

Yayasan Pembangunan Pondok Kenal Pasti 2 Sasaran Baru


Dalam bercerita hal mengenai bantuan banjir yang melibatkan beberapa madrasah dan pondok sekitar Temerloh Pahang Pengerusi Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia Datuk Dr Mashita ada memberi sedikit pandangan dan ulasan mengenai rencana dan perancangan YPPM bagi tujuan masa depan institiusi Pondok.

Antara yang di cadangkan ada lah yang seperti di bawah ini: -

1)    untuk mengemas kini direktori pondok yang dihasilkan pada julung kalinya tiga tahun     lalu.

2)    memenuhi keperluan satu laporan lengkap mengenai status pondok di Malaysia untuk diserahkan kepada Kementerian Pendidikan yang bertanggungjawab menyalurkan dana RM25 juta kepada sekolah-sekolah pondok seperti yang diumumkan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan dan Penaung YPPM Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, sewaktu membentang Belanjawan 2015 Oktober lalu.

Begitu jelas sekali kenyataan yang di buat oleh orang yang di amanah kan menjaga institiusi pondok melalui Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia ia itu Pengerusi nya Datuk Dr Mashita Ibrahim.

Hasrat diatas terjalin setelah kajian dan analisa kedudukan pembelajaran pondok dan hala tuju nya.

YPPM juga mempunyai dana dan kewangan yang terhad dan tentu sekali tidak mampu membuat atur cara atau pun master plan dan blue print yang tidak mampu di tampung perbelanjaan nya.

Bagi tujuan mengujudkan satu laporan lengkap tentang kedudukan sekolah pondok tentu sekali memakan masa dan kajian ini apabila ujud  nanti boleh di jadi kan rujukan untuk “future plan” sekolah pondok.

Laporan ini dijangka mengambil masa beberapa bulan untuk disiapkan, dan boleh dianggap kajian paling komprehensif yang pernah dijalankan ke atas sekolah pondok dan sistem pengajiannya di Malaysia” ujar Dr Mahsita.

Turut menjadi hasrat YPPM pada masa hadapan ada lah mahu berdiri dikaki sendiri dengan YPPM bergerak dalam kemampuan nya sendiri dan bukan atas wang pemberian dan peruntukan sahaja, sambung Dr Mashita.



Atas pendirian baru ini, maka dalam mesyuarat lembaga Pengarah YPPM beberapa hari lalu, ketetapan telah di buat oleh BOD YPPM, bahawa dengan sebeluat suara bersetuju untuk  untuk meneroka penubuhan sebuah koperasi yang terbuka kepada semua pondok di Malaysia.

Di putuskan bahawa Lembaga Pengarah YPPM akan mengkaji cadangan ini secara mendalam, serta mendapatkan nasihat dan pandangan kementerian berkaitan.

Tujuan dan matlamat  penubuhan koperasi ini ialah untuk membolehkan pembabitan YPPM dalam sektor komersil bagi kepentingan ahli koperasi.

Jika ada keuntungan daripada penyertaan dalam bidang keusahawanan dan pelaburan, ia boleh disalurkan kepada semua ahli dalam bentuk dividen.

Perancangan serta tindakan ke arah ini akan membuat YPPM berkedudukan kepada “self reliant” dan lebih pro active dalam usaha memilki pendapatan sendiri tanpa pergantungan sangat kepada pemberian dan bantuan kerajaan.



Begitu lah kedudukan yang mahu dibawa oleh Pengerusi serta Lembaga Pengarah YPPM untuk apa yang di panggil oleh syarikat koperat sebagai “visi” dan “misi” dalam kelansungan menjaga kebajikan Pondok dan juga badan yang menjaga hal ehwal pondok ia itu YPPM sendiri.


Thursday, 9 April 2020

Isham Jalil Saran Anwar Cari Kerja Lain


25 March. dari FB Chu Lan

Nah baca Bang Non dan sewaktu dgn nya - pesanan dr Isham Jalil -


Tadi Anwar Ibrahim, calon Perdana Menteri PH ke-9 berkata bahawa Pakej Ransangan Ekonomi yang diumum oleh kerajaan semalam adalah hasil Reformasi yang dibuat oleh Kerajaan PH dahulu.
Setahu saya dalam tempoh 22 bulan dahulu, ini "Reformasi" yang dibuat oleh Kerajaan PH:
1. Jual harta negara lebih RM38 billion.
2. Tambah hutang negara RM138 billion.
3. Takutkan pelabur dengan propaganda tipu hutang RM1 trillion sehingga pelabur cabut lari dengan dana lebih RM10 billion setiap tahun.
4. Lemahkan pasaran saham sehingga jadi yang tercorot di Asia.
5. Rudumkan ekonomi sehingga pertumbuhan jatuh ke peringkat terendah dalam tempoh sepuluh tahun.
6. Jatuhkan nilai ringgit sehingga jadi matawang keempat terburuk di Asia.
7. Buang berbelas ribu penjawat-penjawat awam dan rancang untuk buang atau tidak isi kekosongan bagi 80,000 penjawat awam setahun.
8. Potong bantuan kepada rakyat miskin, nelayan dan petani.
9. Memanggil rakyat pemalas dan kata mereka hanya harap bantuan kerajaan.
10. Tambah banyak cukai kepada rakyat tetapi kecualikan cukai kepada taikun dan menyenangkan mereka (taikun) untuk lari dari cukai.
11. Beri dividen atau pulangan terendah dalam sejarah bagi Tabung Haji (1.25%), ASB (5.5%) dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (2%).
12. Degil tidak mahu sekat kemasukan pelancong asing walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberikan amaran berkenaan penularan COVID-19.
13. Dan lain-lain.
Oleh itu, nasihat saya kepada Anwar ialah:
Anda telah jadi bakal PM-5/6/7/8/9.
Mungkin Tuhan cuba beritahu sesuatu kepada anda.
Cuba cari kerja lain.

Skandal Penyelewengan PH Jadi Viral


Berikut ada lah kisah yang dipetik dari posting Fb saya "Chu Lan" pada 7 April yang menjadi viral.

Sehingga tarikh 10 April ia sudah di kongsi oleh hampir 1,600 facebookers dgn 731 komen dan mendapat 1,700 like.
Kisah di petik dari Fb milik Paveanthan Ramachandran.





Segera siasat.
PH dan LGE penuh skandal.
Dar FB Paveanthean Ramachandran
SKANDAL PENJUALAN ASET BIOTEKNOLOGI STRATEGIK KERAJAAN KEPADA PIHAK SWASTA.(Part 1)
Bio-XCell Malaysia merupakan anak syarikat Bioeconomy Corporation di bawah Kementerian Kewangan Malaysia(MOF INCORPORATED). Bio-XCell Malaysia ialah sebuah kluster industri bioteknologi yang terletak di kawasan Perindustrian SiLC Nusajaya. Bio-XCell Malaysia ini ditubuhkan 10 tahun yang lalu oleh kerajaan Malaysia untuk membangunkan industri bioteknologi tempatan supaya beribu2 para graduan biotek negara ni boleh dapat kerja yang sesuai dengan bidang pembelajaran mereka. Kerajaan pada waktu itu telah membuat pelaburan strategik kira-kira RM 500 juta untuk membangunkan projek ini pada waktu itu.

Aset Bio-XCell Malaysia terdiri daripada kira-kira 100 ekar tanah dan juga sebuah CUF (central utility facility). CUF ialah pusat untuk proses utiliti seperti steam, chill water dan water treatment. CUF ni aset yang sangat strategik kerana para pelabur dalam bidang biotek ni memerlukan CUF untuk menjalankan proses pengilangan mereka.Business model Bio-XCell Malaysia ialah menjual utiliti/menyewa tanah dan menjual tanah kepada para pelabur di Bio-XCell Malaysia.

Selang beberapa tahun, Bio-XCell Malaysia mula menerima pelaburan asing seperti Biocon yang telah melabur RM 2 billion untuk mendirikan kilang pemprosesan insulin(medical biotech). Selain itu pelbagai syarikat asing dan tempatan seperti Pelangi Alternatif Sdn Bhd, Namz PTE LTD, Enaq Sdn Bhd dan sebagainya turut melabur jutaan ringgit di Bio-XCell Malaysia.Namun begitu,CUF masih menerima subsidi daripada Kementerian Kewangan Malaysia sementara menunggu pelabur2 lain untuk turut masuk dan melabur di Bio-XCell Malaysia supaya demand untuk CUF bertambah dan seterusnya subsidi kerajaan dapat dihentikan kepada CUF.

Pada hujung tahun 2018, lepas kerajaan Pakatan Harapan ambil alih kerajaan persekutuan, sebuah syarikat bumiputera tempatan telah menghantar sebuah voluntary proposal untuk menaik taraf CUF dan menjadikan CUF sebuah "profit center" yang boleh membawa keuntungan yang berlipat ganda tanpa perlunya kerajaan untuk keluarkan satu sen pun. Proposal tersebut membolehkan dana subsidi oleh kerajaan dapat dihentikan serta merta. Pengurusan Bio-XCell Malaysia telah bersetuju dengan proposal tersebut setelah dibentangkan di 'board meeting" Bio-XCell Malaysia. Tetapi tiada surat rasmi yang dikeluarkan kepada syarikat bumiputera tersebut. Selepas beberapa hari, sebuah "emergency board meeting" telah diadakan atas arahan kuasa ghaib. Dalam mesyuarat tu tiba2 ada satu proposal baru daripada UAT sdn bhd, sebuah syarikat bukan bumiputera yang tidak menjanjikan apa2 keuntungan malah memerlukan dana tambahan daripada Kementerian Kewangan Malaysia pada waktu itu.
Seperti yang korang boleh agak, ahli lembaga pengarah Bio-XCell Malaysia memutuskan untuk batalkan proposal syarikat bumiputera tadi dan sebaliknya menganugerahkan kontrak kepada UAT Sdn Bhd yang memerlukan jutaan ringgit subsidi kewangan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. Satu company terkejut dengan keputusan tu.

Selepas 4 bulan peristiwa tu berlaku, lepas duit kerajaan turun kepada UAT iaitu pada awal tahun 2019, Kementerian Kewangan Malaysia bawah pimpinan Lim Guan Eng pada waktu itu dan ahli lembaga pengarah Bio-XCell Malaysia telah membuat keputusan untuk declare bankrupcy. Bio-XCell Malaysia pun jatuh muflis dan telah dilelongkan kepada syarikat swasta. Bio-XCell Malaysia sekarang ni hanya tinggal facebook page. Bio-XCell Malaysia jatuh muflis sebab ada hutang dengan Maybank sebanyak RM 140 juta tapi nilai aset tanah dan CUF sahaja dah melebihi RM 700 juta dan boleh cecah hingga RM 1 billion sebab Bio-XCell Malaysia ni kedudukan dia strategik dari segi logistik, nak pergi Singapore naik kereta 20 min je, airport dekat, port pun dekat. Kalau buat simple restructuring, atau bagi kontrak tadi dekat company yang betul,sekejap je setel hutang tu Tapi board still buat keputusan untuk declare bankruptcy,itu yang Pelik.

Benda sedih yang aku nak share is pada waktu Bio-XCell Malaysia dijahanamkan oleh kuasa ghaib ni, dah ramai lagi syarikat gergasi asing seperti Amore Pacific - 시그니처타워, Hydroemmision dan BioAyzia telah pun commit untuk invest berbilion bilion di Bio-XCell Malaysia. Amore Pacific commit untuk invest RM 700 juta untuk mendirikan kilang cosmeceutical. Akibatnya beribu ribu peluang pekerjaan yang bakal muncul untuk graduan biotek tempatan kita lenyap begitu sahaja. Aku akan expose apa lagi yang kuasa ghaib ni buat lepas syarikat Bio-XCell Malaysia dilelongkan kepada syarikat swasta dengan harga yang sangat murah dalam next post.

Semua information yang aku share kat sini public domain, boleh rujuk link kat bawah atau google untuk verify.
Sekian.

Khairy Jamaluddin Muhyiddin Yassin PMO Malaysia Viral Media Johor Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Kementerian Kewangan Malaysia Barisan Nasional Pakatan HarapanAbdullah Ahmad Badawi SPRM SPRM Putrajaya Najib Razak

Sunday, 1 December 2019

Skandal Pembelian Bot FIC Di Kementah Bawah PH? SPRM Mesti Siasat



Kerajaan kepimpinan PH selalu cuba mempromosikan diri mereka lebih bersih dari kerajaan BN.
Dalam usaha desperate mereka untuk menonjolkan persepsi itu, sudah beberapa kali terdedah beberapa skandal terpalit ke muka PH.
Antara nya skandal RM1.4  bilion Nafas, dan kemudian nya isu Kementerian pimpinan Syed Saddiq dan terkini isu Kementeriaan pimpinan Mazlee.
Kami pula mendapat maklumat dari portal SuaraTv bahawa ada juga tandatanya serta pelakuan pelik  berkenaan tender bot laju Fast Interceptor craft (FIC) TLDM.
Di bawah ini kami siaran yang kami petik dari Portal Suara Tv berkenaan isu yang menjadi tanda tanya.
Di harap SPRM tidak tunggu lama untuk lakukan siasatan dengan adil supaya reputsi SPRM tidak di persoal oleh rakyat 

Beberapa coretan WhatsApps berjudul “Penyelewengan Tender Bot Fast Interceptor Crafts (FIC) untuk TLDM” sedang tersebar mendakwa berlaku penipuan dan penyalahgunaan kuasa dalam pengurusan tender bagi pembekalan 18 buah bot pemintas laju atau Fast I nterceptor Crafts (FIC) oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).
Menurut sebarang tersebut sebanyak 64 syarikat telah hadir Taklimat Tender yang diadakan di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu pada 25 Jul 2019. Daripada jumlah tersebut 44 syarikat telah turut serta sebelum tender ditutup pada 3 Ogos 2019.
Mesyuarat awal Jawatankuasa Penilaian Tender Terbuka (JPTT) telah menyenarai pendek 10 syarikat berdasarkan penilaian Jadual Pematuhan.
Bagaimanapun terdapat salah guna kuasa yang jelas apabila Yang Di Pertua JPTT  meminta AJK JPTT menandatangani muka surat penilaian tanpa isi kandungan sepenuhnya.
Salah guna kuasa bertambah jelas apabila senarai 10 syarikat yang disenarai pendek telah diubah oleh YDP dan Setiausaha JPTT tanpa melalui mesyuarat jawatankuasa semula kepada 4 syarikat sahaja tanpa pengetahuan ahli JPTT yang lain.
Amat mengejutkan Laporan Penilaian JPTT yang disediakan oleh dua orang ini bukan sahaja memendekkan senarai pendek tersebut dari 10 kepada 4 malah menukar senarai cadangan syarikat untuk pertimbangan.
Menurut sumber whatsapp itu, “4 syarikat yang disenarai pendek oleh dua individu ini merupakan syarikat yang tiada dalam senarai yang diluluskan oleh mesyuarat penuh JPTT.”
Ini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan JPTT bahawa tender terbuka ini sudah tercemar dan tidak lagi berlaku adil kepada puluhan syarikat yang menyertainya.

Kementerian Kewangan dan Kementerian Pertahanan perlu memberi perhatian serius mengenai isu ini kerana ia membabitkan integeriti dan kredibiliti kerajaan.
Sebaran WhatsApp tersebut juga mendakwa, “ Perkara tersebut telah diketahui oleh Pegawai Bertanggungjawab di Bahagian Perolehan yang telah memanggil YDP untuk penjelasan.
Namun YDP telah bertegas dengan pendirian beliau seperti yang terkandung di dalam laporan akhir JPTT.
Dari maklumat yang diketahui dan dimaklumkan dari sumber dalaman, adalah jelas tender tersebut telah dikompromi dari dalam. Penilaian yang dilakukan telah menjurus untuk memenangkan syarikat tertentu\
Kemungkinan JPTT telah mengenepikan kriteria di dalam Jadual Pematuhan adalah besar demi untuk memenangkan syarikat tertentu. Langkah YDP menghendaki Ahli JPTT menandatangani mukasurat kosong adalah tidak beretika, manakala langkah meminda deraf Laporan Penilaian JPTT dengan memasukkan 4 syarikat baru adalah tergolong dalam kes pecah amanah. Jelas di sini laungan YAB Perdana Menteri dan kesungguhan SPRM untuk menghapuskan rasuah di kalangan kakitangan awam tidak dipedulikan oleh mereka malah tiada perasaan takut atau bersalah. Perkara seperti ini mestilah dibendung hingga ke akar umbi dan pesalah dibawa ke muka pengadilan. Manakala sebarang tender yang telah dikompromi, seperti Tender FIC TLDM ini mestilah ditenderkan semula.sebarang tender yang telah dikompromi, seperti Tender FIC TLDM ini mestilah ditenderkan semula.”
Sumber SuaraTV