Thursday, 9 April 2020

Isham Jalil Saran Anwar Cari Kerja Lain


25 March. dari FB Chu Lan

Nah baca Bang Non dan sewaktu dgn nya - pesanan dr Isham Jalil -


Tadi Anwar Ibrahim, calon Perdana Menteri PH ke-9 berkata bahawa Pakej Ransangan Ekonomi yang diumum oleh kerajaan semalam adalah hasil Reformasi yang dibuat oleh Kerajaan PH dahulu.
Setahu saya dalam tempoh 22 bulan dahulu, ini "Reformasi" yang dibuat oleh Kerajaan PH:
1. Jual harta negara lebih RM38 billion.
2. Tambah hutang negara RM138 billion.
3. Takutkan pelabur dengan propaganda tipu hutang RM1 trillion sehingga pelabur cabut lari dengan dana lebih RM10 billion setiap tahun.
4. Lemahkan pasaran saham sehingga jadi yang tercorot di Asia.
5. Rudumkan ekonomi sehingga pertumbuhan jatuh ke peringkat terendah dalam tempoh sepuluh tahun.
6. Jatuhkan nilai ringgit sehingga jadi matawang keempat terburuk di Asia.
7. Buang berbelas ribu penjawat-penjawat awam dan rancang untuk buang atau tidak isi kekosongan bagi 80,000 penjawat awam setahun.
8. Potong bantuan kepada rakyat miskin, nelayan dan petani.
9. Memanggil rakyat pemalas dan kata mereka hanya harap bantuan kerajaan.
10. Tambah banyak cukai kepada rakyat tetapi kecualikan cukai kepada taikun dan menyenangkan mereka (taikun) untuk lari dari cukai.
11. Beri dividen atau pulangan terendah dalam sejarah bagi Tabung Haji (1.25%), ASB (5.5%) dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (2%).
12. Degil tidak mahu sekat kemasukan pelancong asing walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberikan amaran berkenaan penularan COVID-19.
13. Dan lain-lain.
Oleh itu, nasihat saya kepada Anwar ialah:
Anda telah jadi bakal PM-5/6/7/8/9.
Mungkin Tuhan cuba beritahu sesuatu kepada anda.
Cuba cari kerja lain.

Skandal Penyelewengan PH Jadi Viral


Berikut ada lah kisah yang dipetik dari posting Fb saya "Chu Lan" pada 7 April yang menjadi viral.

Sehingga tarikh 10 April ia sudah di kongsi oleh hampir 1,600 facebookers dgn 731 komen dan mendapat 1,700 like.
Kisah di petik dari Fb milik Paveanthan Ramachandran.





Segera siasat.
PH dan LGE penuh skandal.
Dar FB Paveanthean Ramachandran
SKANDAL PENJUALAN ASET BIOTEKNOLOGI STRATEGIK KERAJAAN KEPADA PIHAK SWASTA.(Part 1)
Bio-XCell Malaysia merupakan anak syarikat Bioeconomy Corporation di bawah Kementerian Kewangan Malaysia(MOF INCORPORATED). Bio-XCell Malaysia ialah sebuah kluster industri bioteknologi yang terletak di kawasan Perindustrian SiLC Nusajaya. Bio-XCell Malaysia ini ditubuhkan 10 tahun yang lalu oleh kerajaan Malaysia untuk membangunkan industri bioteknologi tempatan supaya beribu2 para graduan biotek negara ni boleh dapat kerja yang sesuai dengan bidang pembelajaran mereka. Kerajaan pada waktu itu telah membuat pelaburan strategik kira-kira RM 500 juta untuk membangunkan projek ini pada waktu itu.

Aset Bio-XCell Malaysia terdiri daripada kira-kira 100 ekar tanah dan juga sebuah CUF (central utility facility). CUF ialah pusat untuk proses utiliti seperti steam, chill water dan water treatment. CUF ni aset yang sangat strategik kerana para pelabur dalam bidang biotek ni memerlukan CUF untuk menjalankan proses pengilangan mereka.Business model Bio-XCell Malaysia ialah menjual utiliti/menyewa tanah dan menjual tanah kepada para pelabur di Bio-XCell Malaysia.

Selang beberapa tahun, Bio-XCell Malaysia mula menerima pelaburan asing seperti Biocon yang telah melabur RM 2 billion untuk mendirikan kilang pemprosesan insulin(medical biotech). Selain itu pelbagai syarikat asing dan tempatan seperti Pelangi Alternatif Sdn Bhd, Namz PTE LTD, Enaq Sdn Bhd dan sebagainya turut melabur jutaan ringgit di Bio-XCell Malaysia.Namun begitu,CUF masih menerima subsidi daripada Kementerian Kewangan Malaysia sementara menunggu pelabur2 lain untuk turut masuk dan melabur di Bio-XCell Malaysia supaya demand untuk CUF bertambah dan seterusnya subsidi kerajaan dapat dihentikan kepada CUF.

Pada hujung tahun 2018, lepas kerajaan Pakatan Harapan ambil alih kerajaan persekutuan, sebuah syarikat bumiputera tempatan telah menghantar sebuah voluntary proposal untuk menaik taraf CUF dan menjadikan CUF sebuah "profit center" yang boleh membawa keuntungan yang berlipat ganda tanpa perlunya kerajaan untuk keluarkan satu sen pun. Proposal tersebut membolehkan dana subsidi oleh kerajaan dapat dihentikan serta merta. Pengurusan Bio-XCell Malaysia telah bersetuju dengan proposal tersebut setelah dibentangkan di 'board meeting" Bio-XCell Malaysia. Tetapi tiada surat rasmi yang dikeluarkan kepada syarikat bumiputera tersebut. Selepas beberapa hari, sebuah "emergency board meeting" telah diadakan atas arahan kuasa ghaib. Dalam mesyuarat tu tiba2 ada satu proposal baru daripada UAT sdn bhd, sebuah syarikat bukan bumiputera yang tidak menjanjikan apa2 keuntungan malah memerlukan dana tambahan daripada Kementerian Kewangan Malaysia pada waktu itu.
Seperti yang korang boleh agak, ahli lembaga pengarah Bio-XCell Malaysia memutuskan untuk batalkan proposal syarikat bumiputera tadi dan sebaliknya menganugerahkan kontrak kepada UAT Sdn Bhd yang memerlukan jutaan ringgit subsidi kewangan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. Satu company terkejut dengan keputusan tu.

Selepas 4 bulan peristiwa tu berlaku, lepas duit kerajaan turun kepada UAT iaitu pada awal tahun 2019, Kementerian Kewangan Malaysia bawah pimpinan Lim Guan Eng pada waktu itu dan ahli lembaga pengarah Bio-XCell Malaysia telah membuat keputusan untuk declare bankrupcy. Bio-XCell Malaysia pun jatuh muflis dan telah dilelongkan kepada syarikat swasta. Bio-XCell Malaysia sekarang ni hanya tinggal facebook page. Bio-XCell Malaysia jatuh muflis sebab ada hutang dengan Maybank sebanyak RM 140 juta tapi nilai aset tanah dan CUF sahaja dah melebihi RM 700 juta dan boleh cecah hingga RM 1 billion sebab Bio-XCell Malaysia ni kedudukan dia strategik dari segi logistik, nak pergi Singapore naik kereta 20 min je, airport dekat, port pun dekat. Kalau buat simple restructuring, atau bagi kontrak tadi dekat company yang betul,sekejap je setel hutang tu Tapi board still buat keputusan untuk declare bankruptcy,itu yang Pelik.

Benda sedih yang aku nak share is pada waktu Bio-XCell Malaysia dijahanamkan oleh kuasa ghaib ni, dah ramai lagi syarikat gergasi asing seperti Amore Pacific - 시그니처타워, Hydroemmision dan BioAyzia telah pun commit untuk invest berbilion bilion di Bio-XCell Malaysia. Amore Pacific commit untuk invest RM 700 juta untuk mendirikan kilang cosmeceutical. Akibatnya beribu ribu peluang pekerjaan yang bakal muncul untuk graduan biotek tempatan kita lenyap begitu sahaja. Aku akan expose apa lagi yang kuasa ghaib ni buat lepas syarikat Bio-XCell Malaysia dilelongkan kepada syarikat swasta dengan harga yang sangat murah dalam next post.

Semua information yang aku share kat sini public domain, boleh rujuk link kat bawah atau google untuk verify.
Sekian.

Khairy Jamaluddin Muhyiddin Yassin PMO Malaysia Viral Media Johor Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Kementerian Kewangan Malaysia Barisan Nasional Pakatan HarapanAbdullah Ahmad Badawi SPRM SPRM Putrajaya Najib Razak

Sunday, 1 December 2019

Skandal Pembelian Bot FIC Di Kementah Bawah PH? SPRM Mesti Siasat



Kerajaan kepimpinan PH selalu cuba mempromosikan diri mereka lebih bersih dari kerajaan BN.
Dalam usaha desperate mereka untuk menonjolkan persepsi itu, sudah beberapa kali terdedah beberapa skandal terpalit ke muka PH.
Antara nya skandal RM1.4  bilion Nafas, dan kemudian nya isu Kementerian pimpinan Syed Saddiq dan terkini isu Kementeriaan pimpinan Mazlee.
Kami pula mendapat maklumat dari portal SuaraTv bahawa ada juga tandatanya serta pelakuan pelik  berkenaan tender bot laju Fast Interceptor craft (FIC) TLDM.
Di bawah ini kami siaran yang kami petik dari Portal Suara Tv berkenaan isu yang menjadi tanda tanya.
Di harap SPRM tidak tunggu lama untuk lakukan siasatan dengan adil supaya reputsi SPRM tidak di persoal oleh rakyat 

Beberapa coretan WhatsApps berjudul “Penyelewengan Tender Bot Fast Interceptor Crafts (FIC) untuk TLDM” sedang tersebar mendakwa berlaku penipuan dan penyalahgunaan kuasa dalam pengurusan tender bagi pembekalan 18 buah bot pemintas laju atau Fast I nterceptor Crafts (FIC) oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).
Menurut sebarang tersebut sebanyak 64 syarikat telah hadir Taklimat Tender yang diadakan di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu pada 25 Jul 2019. Daripada jumlah tersebut 44 syarikat telah turut serta sebelum tender ditutup pada 3 Ogos 2019.
Mesyuarat awal Jawatankuasa Penilaian Tender Terbuka (JPTT) telah menyenarai pendek 10 syarikat berdasarkan penilaian Jadual Pematuhan.
Bagaimanapun terdapat salah guna kuasa yang jelas apabila Yang Di Pertua JPTT  meminta AJK JPTT menandatangani muka surat penilaian tanpa isi kandungan sepenuhnya.
Salah guna kuasa bertambah jelas apabila senarai 10 syarikat yang disenarai pendek telah diubah oleh YDP dan Setiausaha JPTT tanpa melalui mesyuarat jawatankuasa semula kepada 4 syarikat sahaja tanpa pengetahuan ahli JPTT yang lain.
Amat mengejutkan Laporan Penilaian JPTT yang disediakan oleh dua orang ini bukan sahaja memendekkan senarai pendek tersebut dari 10 kepada 4 malah menukar senarai cadangan syarikat untuk pertimbangan.
Menurut sumber whatsapp itu, “4 syarikat yang disenarai pendek oleh dua individu ini merupakan syarikat yang tiada dalam senarai yang diluluskan oleh mesyuarat penuh JPTT.”
Ini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan JPTT bahawa tender terbuka ini sudah tercemar dan tidak lagi berlaku adil kepada puluhan syarikat yang menyertainya.

Kementerian Kewangan dan Kementerian Pertahanan perlu memberi perhatian serius mengenai isu ini kerana ia membabitkan integeriti dan kredibiliti kerajaan.
Sebaran WhatsApp tersebut juga mendakwa, “ Perkara tersebut telah diketahui oleh Pegawai Bertanggungjawab di Bahagian Perolehan yang telah memanggil YDP untuk penjelasan.
Namun YDP telah bertegas dengan pendirian beliau seperti yang terkandung di dalam laporan akhir JPTT.
Dari maklumat yang diketahui dan dimaklumkan dari sumber dalaman, adalah jelas tender tersebut telah dikompromi dari dalam. Penilaian yang dilakukan telah menjurus untuk memenangkan syarikat tertentu\
Kemungkinan JPTT telah mengenepikan kriteria di dalam Jadual Pematuhan adalah besar demi untuk memenangkan syarikat tertentu. Langkah YDP menghendaki Ahli JPTT menandatangani mukasurat kosong adalah tidak beretika, manakala langkah meminda deraf Laporan Penilaian JPTT dengan memasukkan 4 syarikat baru adalah tergolong dalam kes pecah amanah. Jelas di sini laungan YAB Perdana Menteri dan kesungguhan SPRM untuk menghapuskan rasuah di kalangan kakitangan awam tidak dipedulikan oleh mereka malah tiada perasaan takut atau bersalah. Perkara seperti ini mestilah dibendung hingga ke akar umbi dan pesalah dibawa ke muka pengadilan. Manakala sebarang tender yang telah dikompromi, seperti Tender FIC TLDM ini mestilah ditenderkan semula.sebarang tender yang telah dikompromi, seperti Tender FIC TLDM ini mestilah ditenderkan semula.”
Sumber SuaraTV



Tuesday, 9 July 2019

Mahathir Slippery Grip




Mahathir Sippery Grip.

Its like they always said "you can drag a horse to the river , but you surely cannot force it to drink"

Similarly,  you can threatened an mp to jump over your wagon but you can never be sure who they will be voting for on that crucial day.

As both sides (Anwar and DAP) "up their ente" eyeing on the coveted throphy of premiership , it seems Mahathirs grip is loosening and slippery as it gets.

Latest development had not shown situation are favourable to Tun Mahathir.

You wont be far wrong to say Mahathir days are numbered.

The topdog has transformed itself  as street dog.

But, knowing Mahathirs , always have something up his sleeve to throw the last card.

If at all Mahathir failed to defend his postion , his reputation will go down the drain in the history of the nation as the first PM of Malaysia to be booted out from vote of no confidence and the shortest in office as well.


Monday, 24 June 2019

Zahid Hamidi - Hero Tak Di Dendang



Ini lah Hero yg tak di dendang.

Nama nya Ahmad Zahid Hamidi.
Terpilih dari tangan ahli UMNO.

Beliau juga tercatit dalam sejarah sebagai Presiden UMNO yang pertama yang tidak mewarisi jawatan Perdana Menteri.

Selain tidak memegang jawatan Perdana Menteri beliau juga menjadi Presiden UMNO yang tidak miliki dana kerana telah di curi dan di bekukan oleh pihak yang takut kepada kebangkitan UMNO.

Dalam erti kata lain beliau meneraju dalam keadaan tangan terikat.

Ketika mantan Presiden UMNO di fitnah dan di serang beliau ini memilih untuk pertahan dan teguh menyokong dan tidak ambil kesempatan untuk menjatuhkan nya.

Selepas itu beliau di tekan dengan pelbagai tuduhan hanya kerana beliau enggan membubarkan UMNO.

Ada juga suara sumbang.dari dalam UMNO mahu beliau berehat terus kerana di dakwa di mahkamah.

Persoalan nya, apa jaminan pula pengganti nya tidak akan di kenakan dakwaan rekaan dari pihak yang semua pun tahu busuk hati nya.

Senang sungguh tukar Presiden UMNO hanya sebab pihak luar ada kan dakwaan.

Parti lawan miliki pemimpin yang kotor dan jijik dengan macam2 skandal tetapi.penyokong mereka terus menyokong tanpa syarat.

Namun ada ahli UMNO baru di uji sikit sidah mahu tukar Presiden yang di lantik.

Ketika mantan Presiden miliki kuasa dan mampu beri pelbagai dana dan jawatan pun ada ahli songsang yang mahu Presiden berundur ini kan pula DAZH yang tidak mampu tawar jawatan dan dana di beku dan di curi.

Dewasa lah orang UMNO dengan kedudukan parti yang kian kukuh sehingga yang sedang berkuasa pun ketar lutut dan mencari jalan mengharamkan nya.

Ia bukan kerana 1mdb tetapi kerana khuathir jika UMNO berkuasa kembali pihak mereka tidak dapat tidur lena dengan pelbagai isu dan skandal

Kekuatan UMNO pada abang2 kakak2 makcik pakcik yang berada di bawah dan bukan pada orang atasan.

Kekuatan UMNO bukan pada jutawan atau hartawan tetapi pada ahli biasa sahaja dan atas sebab itu parti UMNO kukuh.

Ramai juga jutawan dan hartawan yang UMNO bantu tidak boleh di harapkan.

Kemenangan parti lawan bukan atas sebsb UMNO lemah tapi atas sebab rakyat terpedaya dengan fitnah dan janji palsu.

Mereka membuat janji bernilai puluhan billion ringgit di masa yang sama mereka kata negara muflis.

Tentu ramai sudah lupa. Itu lah tipu daya mereka.

Jadi orang UMNO jangan lah dengar cakap musuh dan wakil musuh ysng ada dalam parti

DAZH telah pilih jalan hulur tengkok dan bukan abandon Presiden di mana ramai juga orang atasan UMNO pilih kedudukan selamat.

Pertahankan Presiden kita bukan sebab tubuh badan dia tapi kerana jawatan yang dia wakili.

Fahami lah kedudukan pegang jawatan Presiden UMNO tanpa kuasa Perdana Menteri.

If you cant defend your own elected President , you surely cant defend your party or your religion.

Sekian.

Tuesday, 27 February 2018

HSR Singapura- KL Dan ECRL Membawa Manfaat Kepada Rakyat



"ECRL ini, beta anggap adalah projek untuk rakyat, keretapi rakyat..ia dapat mendekatkan mereka yang berada di Pahang, Kelantan dan Terengganu dengan Selangor (Lembah Klang). Orang jauh menjadi lebih dekat.
"Pahang beruntung kerana berada di tengah-tengah dan beta percaya ia mampu memberi nilai tambah kepada ekonomi negeri ini," - Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.





Di atas ada lah ungkapan titah Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah berkenaan projek Rel Pantai timur (ECRL)

Memang benar apa yangt di katakan oleh Tengku Abdullah, bukan sahaja manfaat pada negeri Pahang , bahkan kepada semua negeri yang di lalui dan di singgahi nya.



Pada tahun lalu , Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) En Mohd Azharuddin Mat Shah ada menyata kan bahawa tahun tahun 2017 ada lah "Year of the Rail". Tahun rel.
Ini kerana sistem pengangkutan negara mendapat satu lagi bentuk atau "mode" pengangkutan ia itu ECRL.
Dengan ujud nya ECRL , maka ia bukan sahaja menjadi ikon pengangkutan , bah kan ia melakarkan satu anjakan ekonomi baru pada ekonomi negeri negeri yang di lalui nya.
Jika Tengku Abdullah sendiri menyatakan ia projek untuk rakyat , maka apa yang di kata kan oleh Tuanku amat benar sekali, dan ia selari dengan apa yang diimpikan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak.
Media online akhbar MalayMail pula dengan tajuk di bawah (di petik dari Bernama):-

A thriving year for Malaysia’s infrastructure sector with ECRL, KL-Singapore high speed rail projects

Rencana di atas mengesahkan bahawa kegiatan serta kerja kerja infrastruktur akan lebih giat dan lebih extensif lagi pada tahun ini.


Selain dari projek ECRL , turut seiring dalam pembinaan nya ada lah Projek keretapi laju HSR Singapore - Kuala Lumpur High Speed Rail

Projek HSR yang melibatkan dua negara berjiran ini bakal memendek kan perjalanan antara satu sama lain sehingga 90 minit sahaja. 


Perjalanan HSR ini yang bermula dari Bandar Malaysia ke Jurong East Singapura.


Selain itu ia juga akan berada di station setiap 30 minit.



Bagi yang menghargai waktu , tentu sekali tren HSR ada lah pilihan perjalanan yang paling tepat.




Pada beberapa laporan ekonomi , laluan laluan yang membabit kan kedua keretapi laju HSR dan ECRL  ini dan juga station  station nya akan menjadikan ia sebagai kawasan perniagaan , sewaan yang aktif.


Malah di laporkan harga hartanah dan nilai tanah akan bertambah kerana ujud nya kedua projek ini.


Jelas sekali bagi ECRL projek yang di ujudkan oleh Perdana Menteri ini bakal membawa peruahan besar kepada ekonomi negara dan ia nyata sekali ada lah "game changer" yang di maksudkan oleh beliau.



(Pada 9 Ogos tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyempurnakan majlis pecah tanah projek ECRL di Kotasas yang menandakan bermulanya projek mega yang menjadi pencetus perubahan dan pemangkin pertumbuhan ekonomi baharu di Pantai Timur.
Projek berimpak tinggi di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) itu melibatkan pembinaan landasan sepanjang 688 kilometer dengan kos sebanyak kira-kira RM55 bilion. - UTUSAN ONLINE)


















Monday, 20 November 2017

DAP Ada Lah "Enemy At The Gate" - Rencana Sulit Nya Hanya Selepas Tawan Putrajaya



Keputusan undian CEC DAP baru baru ini , seharus nya membuka mata rakyat terutama nya orang Melayu.

Apa yang terjadi ada lah ahli Melayu dalam DAP tidak lansung di iktiraf oleh ahli Cina yang menjadi pengundi pada pemilihan Jawatan Kuasa Kerja Pusat DAP.

Ia umpama seperti kedudukan orang Melayu di Singapura , di mana walaupun jumlah Melayu kedua paling ramai namun dalam heraki negara milik abang DAP ia itu PAP, Melayu terletak di kasta bawah bangsa lain.

Hanya baru baru ini sahaja PAP memilih wanita Melayu sebagai Presiden Singapura.

Apa yang signifikan pada pemilihan itu ada lah "grass root" DAP yang menjadi pengundi dan calon lansung tidak memilih seorang pun 'badut badut" mereka kedalam CEC.

Mungkin pada pemilih , badut seharus terus menjadi badut ia itu "barua".yang harus buat kerja kotor untuk DAP menyerang Melayu dan Islam.

DAP sebenar nya menyerang Islam namun mereka sembuyi serangan di atas nama politik, dan mereka menyerang jenama "UMNO" sedangkan UMNO itu ada lah parti orang Islam dan majoriti nya Melayu.

Dua halangan  besar kepada DAP untuk menguasai orang Islam ada lah parti UMNO dan institusi Raja.

Jika dua "barrier" ini dapat di tumbangkan, maka seluruh umat Islam dapat di jinak kan.

Pesta arak bukan lah penting sangat untuk di raikan oleh DAP dan pembangkang , namun itu sahaja antara jalan untuk memecah belah kan umat Islam dan melayu.

Apabila isu pesta arak di bangkitkan , umat Islam berpecah antara Islam sejati dan Islam barua.

Yang bertaraf barua @ hamba DAP akan mencari jalan untuk menghalal kan hanya untuk memuaskan boss mereka atas sebab sudah memakan "dedak" dari DAP.

Pada 11 Oktober lalu , Lim Kit Siang telah memberi kenyataan bahawa dia tidak akan menjadi Perdana Menteri seperti yang di kata kan oleh Ketua Penerangan UMNO , dan kata nya kenyataan Tan Sri Annuar Musa sebagai berniat jahat.

Mungkin benar juga kata Lim Kit Siang dari sudut teknikal.

Pepatah Inggeris ada menyatakan " Why buy a book , when you can have the whole library" atau ,maksud kasar nya , apa perlu membeli senaskah buku jika anda boleh memiliki seluruh kutub kanah".

Mengapa perlu untuk Lim Kit Siang menjadi Perdana Menteri jika dia boleh menguasai Perdana Menteri itu. Itu lah sebenar maksud nya.

Kemudian ada pula yang mempercayai pada perkiraan jumlah kerusi DAP tidak memungkin kan ia menjad penguasa yang mengawal.

Mereka mengira jumlah maksimum kerusi DAP tidak memungkin kan DAP menjadi dominan dan penentu kata nya.

Malah Lim Kit Siang memperbodohkan orang melayu dan barua barua Melayu dalam Pakatan Harapan dengan perkiraan kerusi.

Semua orang terlupa , sebelum DAP jadi kerajaan pusat pun tiada melayu dalam PH yang berani melawan kehendak DAP.

Bukan sahaja tidak berani malah terpaksa turut kehendak DAP dan NGO nya.

Azmin Ali yang tergolong melayu ternama dalam PH pun kalam kabut takut kepada DAP dalam isu pesta arak.

Maka jika yang bertaraf Menteri Besar dari parti berbeza pun tidak berani dan takut di "Hassan Ali" kan  , melayu mana kah dalam PH yang berani angkat muka jika DAP arah membuat sesuatu apabila sudah menjadi kerajaan Pusat?

DAP dapat segala nya dari barua melayu , malah seorang betaraf doktor pun berjaya di suruh bangkit kan RUU ladang babi.

Dan ramai terlupa kerana kejahilan, bahawa DAP tidak perlu kerusi majoriti untuk menguasai kerajaan Pusat.

DAP hanya perlu jumlah kerusi yang boleh membantu PH menjadi kerajaan sahaja sudah memadai kerana senjata ampuh DAP ada lah kuasa "ugutan" dan kuasa tekanan.

Jika DAP cuma mendapat 20 kerusi parlimen pun namun jumlah itu boleh membuat PH jadi kerajaan, maka DAP akan ugut akan keluar dari PH dan semua komponen tidak dapat jadi kerajaan pusat.

Maka DAP akan meletak kan syarat mahu kan kementerian itu dan ini , jika tidak mereka akan tarik diri.

Maka para ahli parlimen PH yang lain yang ketagih untuk meratah kekayaan negara akan terpaksa akur dan mendengar kata DAP.

Ini termasuk lah individu seperti Tun Mahathir yang terlalu terdesak mahu kan kuasa pusat untuk melepaskan banyak bagasi sulit nya yang memerlukan kuasa Perdan Menteri dan Menteri Kewangan.

Selepas itu serangan terhadap Melayu UMNO dan Raja Raja pun akan di mulai oleh DAP mengguna kan barua Melayu nya.

Maka cadangan pelik pelik akan terdengar dari Melayu Barua DAP.

PRU14 ini bukan untuk hari ini , ia untuk masa depan Melayu dan Islam.

Jika UMNO tumbang dan Raja Raja Melayu di turunkan , maka bermula lah pesta arak, pesta "gay rights" , kehendak COMANGO  dan sekwatu dengan nya.

Ketika Datuk Seri Najib berkata "Kepala Bapak Kau" semua ambil peduli , namun ketika Nga Kor Meng sebut melayu PukiM** semua melayu barua DAP berdiam membisu kerana ketakutan terima backlash dari DAP jika menegur Nga Kor Meng.




Itu belum DAP kuasai Putrajaya lagi.

Pilihan di tangan Melayu sendiri , bak kata orang dulu dulu "jangan bilang kamu tidak di beri pesan.

DAP nyata sekali ada lah "Enemy at the Gate".