Sunday, 21 December 2014

Respon SPAD Kepada Isu di Bangkit PERS1M Kepada SPRM



Beberapa hari lalu pada 19 Disember 2014 Persatuan Transformasi Teksi 1 Malaysia (PERS1M)  melalui wakil mereka telah membangkitkan beberapa isu ketidakpuasan hati para ahli mereka yang terdiri dari pemandu teksi dan mahu kan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat  (SPAD) di siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

Antara isu yang di kemuka kan oleh PERS1M ada lah berkenaan hukuman penjara yang telah di kenakan terhadap pemandu teksi di sebab kan mereka tiada kad pemandu yang sah.

Isu lain nya ada lah berkenaan UBER yakni penggunaan khidmat teksi yang amat popular masa kini ia itu UBER.

UBER ada lah langganan teksi melalui applikasi  smartphone yang menjadi pesaing kepada pemandu teksi biasa.

Bagi isu berkenaan hukuman penjara yang di kata kan zalim oleh persatuan , SPAD menjelaskan bahawa segala prosedur dari memberi amaran, memberi kompaun semua nya telah pun di ambil langkah oleh Pegawai SPAD, sebel;um tindakan mendakwa di lakukan.

Bagi isu berkenaan UBER , langkah wajar dan sepatut telah pun di ambil oleh SPAD dengan langkah seperti berikut yakni tindakan bagi perkhidmatan tanpa permit div\bawah Seksyen23 dan 64 Akta Pengangkutan Jalan , 1987 dan Seksyen 16, 36 , 41 dan 80 di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat , 2010.

Isu UBER ini agak sukar juga untuk memantau nya melainkan ada laporan dan juga maklumat di beritahu.


Boleh di kata kan UBER mendapat sambutan pengguna barangkali kerana pengguna amat puas hati dengan perkhidmatan nya dengan harga dan tambang di runding dan di sahkan , tidak perlu bagi mereka menghadapi hassle rutin dengan teksi biasa.

Kenyataan Media daripada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat -

PENCERAHAN MENGENAI ISU-ISU YANG DIBANGKITKAN OLEH PERS1M KEPADA SPRM PADA 19 DISEMBER 2014

KUALA LUMPUR (20 Disember 2014) – Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (‘S.P.A.D’ atau ‘Suruhanjaya’) ingin memberikan pencerahan mengenai isu-isu yang telah dibangkitkan oleh PERS1M kepada SPRM pada 19 Disember 2014. Antara isu yang telah dibangkitkan adalah mengenai hukuman penjara yang telah dikenakan terhadap pemandu teksi disebabkan ketiadaan kad pemandu yang sah dan mengenai pengunaan aplikasi Uber.

Suruhanjaya dengan ini mahu menjelaskan sungguhpun Kad Pemandu itu satu dokumen pengenalan yang ringkas, implikasinya besar terhadap keselamatan penumpang. Ini ternyata dengan kaitan kes-kes jenayah yang melibatkan teksi, dimana pemandu teksi tidak dapat dikenalpasti kerana ketiadaan Kad Pemandu ketika penumpang menaiki kenderaan.

Di dalam kes yang melibatkan empat (4) pemandu teksi yang telah disabitkan oleh Mahkamah atas kesalahan tidak mempunyai Kad Pemandu, S.P.A.D. telah mengeluarkan kompaun pada asalnya, dengan jumlah yang paling minima iaitu RM 500.00. Setelah diberikan peringatan dan amaran yang sewajar, mereka didapati masih enggan membayar kompaun-kompaun tersebut. Tempoh purata yang diberikan bagi menjelaskan kompaun, di dalam kes empat pemandu tersebut adalah antara 454 hingga 653 hari. Disebabkan kelewatan menjelaskan kompaun, dan atas prosedur yang seterusnya kes-kes tersebut telah diserahkan kepada pihak Timbalan Pendakwa Raya dan sejurus itu mereka telah didakwa di Mahkamah. Dua (2) daripada pemandu teksi tersebut dikenakan denda dan penjara selama sehari. Dua (2) lagi pemandu diarah membayar denda atau masing-masing dikenakan hukuman penjara selama 2 dan 3 bulan. Mereka memilih untuk membayar denda yang dikenakan di bawah bidangkuasa Mahkamah.

Adalah tidak wajar untuk menyatakan bahawa pihak Suruhanjaya telah bertindak zalim kerana masa dan peluang yang secukupnya telah diberikan kepada pemandu-pemandu terbabit untuk mematuhi undang-undang. Hukuman dan denda yang dikenakan adalah mengikut peruntukan undang-undang dan kebijaksanaan Mahkamah.

Operasi dan tindakan berterusan dilakukan bagi melindungi imej pemandu teksi yang berhemah dan mematuhi undang-undang. S.P.A.D. mahu memperbaiki reputasi industri teksi negara yang telah tergugat akibat tindakan segelintir pemandu teksi; ibaratkan ‘kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.’ Suruhanjaya mengalu-alukan sokongan semua pemandu teksi untuk bekerjasama dengan S.P.A.D. di dalam menaikkan mutu perkhidmatan dan martabat industri teksi negara.

Berkaitan dengan isu Uber yang dibangkitkan pula, S.P.A.D. dan JPJ membuat tindakan berterusan di bawah kesalahan perkhidmatan tanpa permit dibawah Seksyen 23 dan 64 Akta Pengangkutan Jalan, 1987 dan Seksyen 16, 36, 41 dan 80 dibawah Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010.

Pada September 2014, S.P.A.D. telah mengenalpasti lapan (8) syarikat yang menggunakan aplikasi Uber dengan pembabitan sejumlah 50 buah kenderaan, dimana 20 buah daripadanya tidak mempunyai permit yang sesuai. Disebabkan Uber adalah aplikasi baru di Malaysia, S.P.A.D. merasakan perlu dibuat penerangan kepada syarikat terbabit mengenai keperluan undang-undang dan syarat-syarat pengendali. Suruhanjaya telah memberikan peringatan agar pemandu berlesen PSV, insurans dan kenderaan berdaftar yang sesuai sahaja boleh digunakan oleh Uber.

Pada Oktober 2014, S.P.A.D. telah meneruskan operasi terhadap kenderaan Uber. Sehingga kini 13 kesalahan membabitkan Uber telah disiasat dan diambil tindakan dibawah Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010. Ini melibatkan 6 kes gagal kemukakan Lesen Pengendali, 6 kes beroperasi tidak mengikut kelas lesen dan satu perkhidmatan tanpa permit. Di dalam siasatan terdapat beberapa lagi kenderaan yang dikesan beroperasi tanpa permit. Operasi juga tidak terhad di kawasan Bandaraya Kuala Lumpur dan Lembah Kelang sahaja.
Di sini Suruhanjaya ingin menegaskan bahawa sungguhpun aplikasi Uber itu tidak menyalahi undang-undang secara kasarnya, penggunaan kenderaan berlesen yang sesuai diperlukan dan syarat-syarat pengendali perlu dipatuhi. S.P.A.D. tidak akan berkompromi apabila melakukan tindakan ke atas kenderaan yang menggunakan Uber yang tidak mematuhi undang-undang dan syarat-syarat dan terma pelesenan pengendali.





















Saturday, 20 December 2014

Tahun 2015 Murid Murid Yang Naik Bas Sekolah Berdaftar Dilindungi Insuran


Mungkin ramai rakyat sudah terlupa atau tidak menyedari pada sesi pembentangan bajet 2013, Perdana Menteri DS Najib ada mengumumkan berkenaan skim perlindungan Insurans murid sekolah yang akan di implementasi kan pada tahun 2015.

Namun mereka yang berkelayakan semesti nya menaiki bas sekolah berdaftar.
Justeru ibu bapa di ingatkan berkenaan seharus nya mereka menyewa bas sekolah yang berdaftar bagi melayakan kan anak mereka untuk skim perlindungan murid 2015 ini.

Dalam Perdana Menteri mengumumkan hal ini Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat  (SPAD) telah di lantik oleh kerajaan untuk menjadi penyelaras skim insuran ini.

Jadi menjelang musim kembali ke sekolah bagi sesi tahun 2015 , apa yang perlu ibu bapa mengambil berat ada lah memastikan bas sekolah yang membawa anak anak mereka itu tergolong dari bas sekolah yang berdaftar.

Jangan pula ibu bapa terlepas faedah yang terapat dari skim tawaran kerajaan ini kerana tiada siapa boleh menduga apa akan terjadi atau bila kemalangan akan terjadi kepada anak anak mereka.



Kita semua tidka mendoa kan kecelakaan untuk anak anak tetapi apabila ia terjadi maka ada lah juga penenang dan pembantu di kala kemalangan yang tidak di jangka.

Dalam skim ini terdapat bantuan bagi kemalangan diri , hilang upaya kekal dan juga kematian. Skim tuurt meliputi mereka yang berada di Sabah Dan Sarawak.

Dalam pada hal ini SPAD juga turut umum bantuan khas  bagi pengusaha bas sekolah yang ingin menggantikan bas sekolah lama kepada bas sekolah baru.

Skim ini di nama kan skim penggantian bas sekolah yang telah pun di nikmati oleh hamper 200 penggusaha bas di seluruh Negara.

Walau bagaimana pun skim ini akan berakhir pada 31 Disember 2014 ini.

Dibawah ini tertera beberapa syarat dan terma dari SPAD berkenaan hal insuran ini.





Tuesday, 16 December 2014

FELDA Investment Top Up Pelaburan Hartanah Nya Di London


Satu ketika dulu pada satu Majlis yang di hadhiri oleh Tan Sri Isa Samad, beliau telah di tanya sama ada FELDA ada cadangan mahu memilki sebuah bank sendiri dengan potensi kewangan dan kedudukan yang ada pada FELDA , TSIS menjawap “itu semua berkemungkinan”.





Memang sehingga kini FELDA masih belum ada langkah langkah kearah memiliki bank sendiri atau acquire bank sedia ada namun apa yang sedang dan telah di lakukan oleh FELDA melalui FELDA Investment Corp (FIC) ada lah menambahkan “landbank” nya.


Tindakan membeli hotel bertaraf 4 bintang di London atau lebih tepat nya di Kesington dengan harga RM330 juta (-+60 juta pound) pasti sekali menjadikan FELDA salah sebuah badan ataupun agensi dari Malaysia yang giat melabur hartanah di London.


Maka dengan pembelian ini nyata sekali FELDA telah masuk liga pemilikan hartanah  bersama sama dengan agensi dari Malaysia seumpama EPF , Kumpulan Wang Amanah Pencen , Lembaga tabung Haji dan juga PNB yang mana kesemua mereka sudah pun memiliki property di London.


Apa kah yang di beli oleh FELDA melalui FIC ini?




Ia dikenali dengan nama Park City Hotel yang memuatkan 62 unit bilik tamu dan 2 unit servis apartment 3 bilik tidor.


Tapi harus diberitahu pemilikan hartanah untuk pelaburan oleh FELDA ini sebenar nya ada lah kali yang kedua.


Sebelum ini pada tahun 2013 FELDA sudah pun memiliki Grand Plaza Serviced Apartments di Bayswater juga di kota London ini.


Bagi hartanah yang merangkumi 198 unit service ini FELDA telah membayar sejumlah  RM538 juta dan dalam proses  dijadi kan hak milik FIC.


TSIS dalam ucapan nya ada menyatakan perolehan Grand Plaza Hotel ini ada lah sebahagian tindakan strategik FIC untuk mempelbagaikan perniagaan dalam bentuk asset bagi memastikan ia nya boleh memakasimum kan pulangan pelaburan untuk keuntungan pemegang saham nya.


Walaupun Grand Plaza akan menjadi penarikan pengunjung dari kelompok percutian keluarga  atau pun kumpulan yang mahu kan hotel mewah tetapi dalam kategori yang mampu mereka bayar tetapi tradisi layanan seperti makanan istimewa Malaysia dan hospitality nya lah yang  bakal menjadi tunjak utama servis yang bakal menarik pengunjung dari Malaysia dan negara lain.


Berkenaan pembelian awal ia itu hartanah di Bayswater TSIS berkata ia nya sudah pun mem buahkan hasil apabila Maybank telah menilai nya sebanyak RM713 juta berbanding ketika pembelian nya yang bernilai cuma sekitar RM 538 juta.


Bahkan ada sebuah penilai antarabangsa meletak kan harga nilaian nya sebanyak Rm 823 juta.




Mungkin membeli dengan berhemah serta pemilihan aset yang tepat  dan berkira serta menilai dengan baik mendatang kan pulangan yang baik kerana sebaik sahaja FIC membeli Park City Hotel satu tawaran membeli nya dari FIC dengan kelebihan 4 hingga 5 juta pound untuk hartanah yang sama.


Jika di kira tindakan FELDA melalui FIC ini wang lebih selamat dan peluang pulangan lebih baik dari ia nya menjadi deposit tetap di bank bank. Pemilikan melalui pembelian hartanah lebih baik dari menyimpan dalam bank.


Kajian sebelum pembelian mendapati hotel ini memenuhi occupancy rate sehingga 90% setiap masa menurut kata Ketua Eksekutif nya Mohd Zaid Abdul Jalil.


Kini tentu sah sekali kedudukan  FELDA melalui FIC boleh di lihat sebagai pemain hartanah yang serious dan sekaligus menaikan kan daya saing FELDA di alam dunia hartanah  terutama nya di kota  London.


Thursday, 11 December 2014

Peringatan Dari SPAD Berkaitan 'Charity Drive With The Stars" Hari ini.






Agak nya demi menyelamatkan urusan bisness yang sudah di halang oleh beberapa negara di dunia, maka UBER mengada kan acara sebegini untuk menutupi permasalahan nya di Malaysia ketika penguasa masih membenarkan dan mengizinkan nya.

Tapi apa pun Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat tetap memantau memandangkan publik di Malaysia yang suka tuding jari kepada regulator tiap kali ada problem yang lahir dari event sebegini, maka SPAD melalui jabatan Komunikasi nya menyiarkan kenyataan Media seperti di bawah -

Peringatan Media SPAD Berkenaan acara di bawah ini -

‘CHARITY DRIVE WITH THE STARS’ ANJURAN UBER DAN VOLKSWAGEN MALAYSIA


12 Disember - Merujuk kepada acara 'Charity Drive with the Stars' anjuran Uber dan Volkswagen Malaysia pada hari ini, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat ('SPAD' atau 'Suruhanjaya') ingin mengeluarkan kenyataan dibawah bagi kepentingan orang awam:

Walaupun SPAD memuji niat murni penganjur di dalam aktiviti amal bersama selebriti, Suruhanjaya ingin menasihatkan orang awam, selebriti, semua yang terlibat termasuk Uber dan Volkswagen Malaysia, bahawa sebarang kenderaan yang digunakan sebagai teksi dan mengambil tambang daripada penumpang, mesti mematuhi undang-undang sepertimana termaktub di dalam Akta Pengangkutan Awam Darat, 2010. Ini bermaksud pemandu kenderaan diwajibkan mempunyai Lesen Perkhidmatan Awam (PSV) dan kenderaan yang digunakan mesti didaftarkan dengan SPAD lengkap dengan perlindungan insurans yang sesuai bagi perlindungan penumpang yang membayar tambang.

SPAD memuji niat murni semua pihak yang terlibat; tetapi Suruhanjaya juga ingin menasihatkan agar mereka mendapatkan pengesahan daripada SPAD bagi menentukan pematuhan undang-undang yang berkaitan pengangkutan awam darat ketika menjalan program-program sedemikian.




Aerostat - Kita Beli Singapura Pun Sebuk Beli.



Nak intai Malaysia sehingga Melaka. Kata sebuah akhbar.

Tajuk nya “What is Singapore Really up to now?” Melaporkan apa niat jiran kita tu?

Its Zeppelin like eye-in-the-sky to provide round the clock surveillance will allow it to peer into Malaysia beyond Malacca”

Tentu ada yang tanya apa jadah benda nya , ni lihat -



Kita beli sebab nak lindung negara kita dari ancaman musuh di lautan luas Sabah. Seperti ESSZone. Baca laporan di bawah ini -

SHAH ALAM: Kencana Defence Sdn Bhd, a subsidiary of Bintang Kencana Group of Companies, signed an MOU recently with TCOM, for the supply of tethered aerostat systems to be use in the Eastern Sabah Security Zone (ESSzone).
The MOU was signed during the US-Malaysia Business Forum in New York City recently and witnessed by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak. According to a news release, the MoU signified TCOM’s desire to provide the Malaysian government with aerostat systems for maritime domain awareness over ESSZone.
Tapi abang DAP beli untuk apa? dia sudah ada sistem ini -
Baca ini-

Iron Dome will be a crucial element in Singapore's drive to build a defensive shield around one of the world's biggest and most important ports.
Israel is determining how many batteries of Iron Dome and two other systems that will make up its planned multi-layered missile shield, will be required. Each battery, which costs $50 million, can cover an area of around 60 square miles, which means 13 of them would be needed to cover all of Israel.
Seperti kami kisah di sini -
Apa niat abg DAP tuan kepada PAS/PASMA ni sebenar nya? Menurut laporan seperti di sini

http://www.nst.com.my/node/51693 - What is Singapore really up to now?

dan juga laporan Edward Snowdown , memang ada netwok risikan melalui sistem telekomunikasi oleh Singapura.
Malah mantan Perdana Menteri Tun M ketika mahu berbicara dengan ahli MT di satu waktu dulu pernah di saat akhir ubah lokasi pertemuan kerana khuatir di “Tap” dan di kesan oleh risikan negara jiran.
Hanya selepas mantan perdana menteri Tun M sahaja Singapura tidak perlu susah sangat guna risikan kerana talibarut Singapura seperti KALi****** dan kuncu nya senang mendapat maklumat.
Petikan laporan seperti ini amat menyakitkan hati kita. -
Other things exposed included the fact that since the 1970s, Malaysia and Indonesia have been targeted by Australian and Singaporean intelligence, since most of their telecommunications and Internet traffic goes through the island city-state. It was reported that Singaporean intelligence partnered with the Defence Signals Directorate, Australia’s electronic espionage agency, to tap a key international cable that runs from Japan, passing through Singapore, Djibouti, Suez and the Straits of Gibraltar to northern Germany. This was allegedly facilitated by Singapore Telecommunications Limited (SingTel), the city-state’s government-owned telecommunications giant.
Amat meluat juga kita dengan abg DAP ini, ada sahaja benda yang menyakit kan hati kita dilaksana kan nya.
Apa pun kerajaan Malaysia kena lebih berhati hati dan up grade kan sistem kawalan anti risikan serta menaik kan taraf kemampuan ketenteraan kita , kerana ada negara yang tidak senang tengok kita bertambah kuat.


Parlimen Kota Tinggi Kurangkan Beban Ibu Bapa DiHujung Tahun.



Apakah paling mengusarkan ibu bapa serta penjaga anak setiap hujung tahun?




Tidak lain dan tidak bukan ada lah pembiayaan persekolahan dan perlengkapan sekolah pada tahun hadapan nya.Persiapan yang pasti nya membebankan mereka selain perbelanjaan biasa yang perlu di tanggung.



Menjiwai kesusahan ini Ahli Parlimen Kota Tinggi Datuk  Noor Ehsanuddin yang juga ada lah seorang bapa yang prihatin telah mengadakan satu majlis penyampaian bantuan perlengkapan sekolah kepada 500 pelajar yang telah di pilih.

Pihak yang terbabit dalam usaha murni ini termasuk lah Pusat Khidmat Parlimen Kota Tinggi , JPMM DUN Sedili dan DUN Kota Lama serta Yayasan Mesra dan juga pihak PLUS.



Memang dari segi khidmat bakti pihak pembangkang selalu nya kuat bual dari kuat bekerja  dan itu sebab nya mereka tumpu kan kepada isu supaya dengan ada nya pelbagai isu, hasil kerja mereka yang hampir zero tidak akan dijadikan tumpuan oleh rakyat.

Syabas di ucapkan kepada pihak Datuk Noor Ehsanuddin dan juga pihak pihak yang di sebutkan di atas tadi atas usaha sebegini.

Tentu penerima akan mengingati bahawa mereka ada pihak yang akan prihatin kepada kesusahan dan beban mereka tambah lagi dengan banyak kenaikan kos perbelanjaan. Tahniah.

Tuesday, 9 December 2014

SPAD Izinkan UBER Beroperasi Lain Pula Kisah nya Di Eropah Dan Negara Lain.




Nampak nya isu perkhidmatan popular langganan kenderaan sewa melalui aplikasi smartphone UBER mendapat perhatian lagi.

Jika dulu perkhidmatan ini pernah menghadapi tindakan dari pihak berkuasa termasuk Jabatan Pengankutan Jalan (JPJ) apabila mereka di tahan kerana perkhidmatan mereka tidak sah dan tidak berdaftar.

Selain itu latarbelaang pemandu dan suasana kenderaan digunakan juga tidak ada dokumen sah berkenaan safety relliabality nya.



Walaupun UBER amat popular, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Tan Sri Syed Hamid berkata seperti di bawah ini -

“But the thing is, they (Uber) are not operating within the system. If anything goes wrong… Nobody should be allowed to operate outside the system when everyone is bound by the law.”

Kisah penahanan ada pada pautan akhbar dan blog Paultan seperti kami siarkan ini -

According to report by The Malay Mail, five Uber drivers have been involved in a crackdown by the Road Transport Department (JPJ), under the Ops Teksi Uber 2014 operation – which begun on October 1.

Of the five vehicles involved, one was confirmed as a private vehicle, a Honda Accord, while the other four were commercial hire-and-drive cars. The owner of the Accord has been issued a summons and will face a possible fine of between RM1,000 to RM10,000 as well as a prison sentence should it be demanded. His car has been seized for 30 days pending further investigation.

The four other vehicles were returned to their respective owners – with their documents confiscated pending further investigation by the Land Public Transport Commission (SPAD). Due to a wide range of circumstances, the four vehicles could be returned to owners should proper documents and other factors correlate.

Tetapi perkembangan baru pula lain kisah nya, dimana UBER memberi jaminan bahawa mereka akan mematuhi  syarat dan perundangan dalam negara di bawah akta Land Public Transport Act 2010 and Road Transport Act 1987.

The Sun quoted a SPAD spokesman as saying that the commission was given the assurance by Uber Asia Pacific head of public policy Jordan Condo. “Based on that assurance we will not have any issue with them,” he told the daily.

Maka sahih lah UBER boleh beroperasi dengan syarat termaktub.

Bagaimana pula cerita UBER di Eropah?

Di Brussels pula ada tajuk ini “Belgium bans Uber, threatens €10,000 fine for each attempted pickup”

Setiap kesalahan kenderaan dari sistem UBER akan di denda dengan sejumlah diatas.


Kisah yang sama pada negara Jerman dengan tajuk - “Uber taxi app banned in Germany following court ruling”

“Smartphone apps for taxi services provided by the American company Uber are now banned in Germany, following a district court ruling in Frankfurt that has traditional cab drivers celebrating. EurActiv Germany reports”

Banyak negara telah mengharamkan perkhidmatan UBER dengan pelbagai alasan tetapi paling menonjol ada lah atas sebab mahu menjaga industri teksi traditional.

Antara negara yang tidak mengizinkan nya ada lah seperti Thailand , Norway , Turkey dan Vietnam.

Jadi dengan peluang dan keputusan SPAD, UBER harus mengambil peluang ini dan jangan lah ada pemandu yang sudah di blacklist oleh SPAD atau JPJ lari menjadi pemandu UBER dan buat masalah, dimana akhir nya UBER juga akan dikena kan tindakan.





Sunday, 7 December 2014

Dr Mashita Tidak Heran Laporan Polis Dari Wakil DAP.




Nampak nya ucapan Dr Mashita di Perhimpunan Agung UMNO 2014 (PAU2014) minggu lepas belum reda lagi sehingga hari ini.

Isu berkenaan bloggers bangang dan juga Solidariti juga tidak selama ini di perkata kan selain ucapan Dr Mashita yang mengegarkan.

Malah apa yang di umumkan oleh Presiden UMNO berkenaan pengekalan Akta Hasutan juga tidak sepopular ucapan Dr Mashita.

Bagi mereka yang terlambat kapal, pada ucapan di PAU lalu Dr Mashita yang mewakili wanita  UMNO memberi ucapan yang sangat padu dan tepat kepada isu Islam dan masyarakat tanpa sebarang kompromi.

Ucapan yang menyentuh pelbagai aspek dan sudut agama Islam terdiri dari ancaman pelbagai pihak termasuk lah hal ustazah mee segera dan pelbagai ancaman luar seperti Liberalsima dan LBGT yang menyerang Islam secara strategik dan terancang.

Namun ucapan yang berniat nasihat dan pemberi semaangat kepada ahli UMNO dan masyarakat Islam tidak di telan dengan baik oleh pelbagai pihak.

Antara yang tidak sedap hati dan panas ada lah orang yang merasakan diri nya Ustazah segera ia itu Abby Abadi walaupun tiada nama di sebut pada ucapan dan bahas usul Dr Mashita.

Jika yang terasa diri nya Ustazah mee segera memberi kenyataan balas, lain pulak pendapat Dyana Sofea dan pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang.

Kedua individu DAP ini telah pun membuat laporan Polis atas sebab konon nya ucapan Dr Mashita berbau hasutan.

Pelik juga  pada parti yang tidak suka kepada akta hasutan membuat laporan Polis berkenaan hasutan, sebelum ini wakil DAP melalui Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching telah membuat laporan juga.,

Pada semua hal ini apa pula kata kata Ketua wanita Parlimen Baling Dr Mashita?

“Kalau DAP atau Dyana Sofea hendak saman atau sebagai nya apa “Locus standi” (hak untuk mengambil tindakan di mahkamah) yang mereka ada?

“Saya bercakap dalam sebuah perhimpunan parti bagi menyedarkan masyarakat Islam , kalau ada orang Islam yang tidak sensitif Al-Quran di bakar , laungan azan dimaki, dan orang Islam dicaci sampai dibawa makan di gereja , kita boleh menilai siapa dia” - ujar Dr Mahsita.

Kebetulan pula dengan apa yang Dr Mashita bercakap sudah ada satu contoh seperti di bawah ini yang barui sahaja berlaku.



“Ucapan saya adalah mengenai kekeliruan yang dirancang oleh pihak musuh termasuk mengelirukan institusi ulama” tambah Dr Mashita lagi.



Nampak amat pelik Dyana begitu teruja apabila dengan kadar pantas membuat laporan Polis berkenaan ucapan  Dr Mahsita tetapi seperti siput mahu membuat laporan Polis bagi isu yang membabitkan diri nya dengan Zairil Khir Johari walaupun sudah sekian lama istihar mahu membuat laporan konon diri di fitnah.



Bagi orang seperti Lim Kit Siang sesuatu harus di sensasi kan bagi menutupi isu CEC yang penuh kepincangan. Kepimpinan  DAP lahir dari keputusan CEC yang tidak telus maka kena lah Dinosor politik negara ini buat satu alihan isu.

DAP dan juga Pembangkang memang hebat membuat satu Non-issue kepada Big Issue, ini kehebatan mereka kerana ia mengalihkan banyak perkara kepincangan mereka.

Bagi Dr Mashita pula “siapa makan cili dia terasa pedas lah” memang amat sesuai statemnt ini, kalau tidak apa nak kecoh sangat, betul tak?