Thursday, 6 June 2013

Allah Pegang Salam Nabi Ibrahim (AS) Dan Keluarga Nya Beribu Tahun.

Petikan Dari Kitab.

Sebaik sahaja Nabi Ibrahim dan anak nya Ismail siap membina Kaabah mereka pun duduk berehat.Kawasan begitu sunyi dan sepi hanya 2 beranak sahaja berada di kawasan itu.

Sebelum mendiri kan bangunan kaabah atas perintah Allah swt  yang lenyap akibat banjir besar Nabi Ibrahim as kurang pasti di mana tempat yang tepat yang harus di dirikan kaabah. Lalu malaikat Jibrail datang memberi tunjuk tempat yang tepat  dengan hujung sayap nya (tips of his wing). Dan selepas di tunjuk dengan tepat Ibrahim di suruh tunggu sebentar untuk hujan turun membersih kan kawasan itu.


Maka berehat lah Ibrahim dan anak nya Ismail.Kemudian Ibrahim bertanya kepada Jibrail siapa kah yang bakal datang dan menghuni kawasan kaabah ini. Lalu Jibrail berkata tempat ini akan di datangi jutaan manusia dan perbuatan nya tidak sia sia membina bangunan ini.

Kemudian Ibrahim terdengar bunyi seakan bunyi jutaan lebah sedang berdesing.Namun apabila dia mendengar betul betul baru lah dia dengar bunyi nya ada lah  “Labaikallah huma labaik” berulang kali.

Ibrahim pun bertanya kepada malaikat bunyi apa kah itu.Lalu Jibrail menjawap itu lah bunyi umat Muhamad yang bakal datang kesini tanpa henti henti. Lalu Ibrahim berkata untung nya umat Muhamad itu , boleh kah aku kirim kan salam ku kepada nya? Lalu Jibrail berkata “ya sila kan akan ku sampai kan kepada Allah salam mu kepada muhamad”. Dan anak Ibrahim juga ingin sampai kan salam kepada semua pemuda umat Muhamad dan begitu juga isteri Ibrahim juga kepada semua ahli keluarga wanita umat  Muhamad.

Sebaik sahaja salam di beri datang pula angin rebut yang kuat, angin ini begitu kuat dan kencang sehingga  bertebaran lah sisa batu dari pembinaan kaabah ini , lalu Allah berkata kepada Jibrail, di mana batu besar nya jatuh di bumi akan terdiri lah masjid yang besar di situ jika jatuh yang kecil akan terdiri lah masjid yang kecil (surau).

Beribu ribu tahun pun berlalu.

Kemudian lahir lan insan bernama Muhamad al Mustafa.Dan di ketika dia menaiki langit menerima perintah solat maka Allah pun berpesan “wahai Muhamad , Ibrahim dan keluarga nya mengirim salam kepada mu dan keluarga mu ( umat muhamad) dan seharus nya kamu membalas kembali salam mu dan keluarga mu kepada nya”


Sudah kah anda melakukan solat? Jika sudah, Alhamdullilah,  pasti nya anda sudah mengirim salam kepada Ibrahim dan keluarga nya pada tahiyat akhir tadi  kerana Allah menyimpan salam itu beribu tahun lama nya untuk kamu kirim kan kembali kepada Nabi Ibrahim dan keluarga nya (ahli Ibrahim)

2 comments:

  1. Thank you unte m#£

    ReplyDelete
  2. Good one YBSSMA The Chulan hehehe Kuliah Jumaat.

    Teja

    ReplyDelete