Sunday, 16 March 2014

Bersemadi Nya Leftenan Wahi DiLautan Luas Bersama Skyhawk Tentera Udara.

                                                     (gambar sekadar hiasan)

Negara digemparkan oleh kehilangan pesawat aset MAS Boeing 777 yang dipandu oleh seorang juruterbang yang sudah pun mencecah flying hour puluhan ribu, dalam ertikata lain pilot yang amat berpengalaman.


Oleh sebab negara sentiasa didalam keadaan aman dan sejahtera selain dari malapetaka ciptaan manusia ,maka kes sebegini mengejutkan ramai rakyat Malaysia dari tidur nya dan juga dari rutin harian.


Selain dari beberapa kes pesawat terhempas seperti kami sampaikan di sini:-

http://thechulan.blogspot.com/2014/03/kisah-2-pesawat-mh365-mh370.html

Pada tahun 1988, sebuah pesawat Skyhawk A4 PTM yang dipandu oleh Lt Wahi Anuar bin Mat Amin, telah berlepas dari Pangkalan TUDM menuju ke Pangkalan TUDM Labuan, namun penerbangan itu dianggap penerbangan yang tidak pernah sampai kepada tujuan nya.


Wira udara ini lenyap dan hilang selama lama nya di laut cina Selatan,


                                          (gambar sekadar hiasan)
Sehingga ke hari ini pesawat dan juruterbang yang malang itu, tidak dapat dikesan. Kejadian yang telah berlaku hampir 26 tahun yang lalu. Bangkai atau pun cebisan pesawat juga tidak dapat dikesan.


Pada tahun 1996, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengistiharkan bahawa Lt Wahi dianggap telah meninggal dunia secara rasmi.


Selepas kehilangan ini, ada lagi beberapa kejadian yang sama tetapi seperti di sini:-
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0601&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_05.htm


Mulai dari beberapa kes ini , kerajaan mengambil tindakan menaikan taraf aset pertahanan dan ketenteraan. Itu pun masih ada ganguan dari rakyat yang condong membangkang yang tidak menghargai nyawa anggota tentera.


Para keluarga dari kalangan mereka yang turut hilang bersama pesawat MH370 harus lah mencontohi keluarga Lt Wahi. Bersabar dan bersedia menerima apa apa berita yang bakal datang nanti.


Pihak kerajaan tidak sama dengan facebooker dan pen”tweet” yang dengan rasa tiada tanggung jawap boleh menyampai kan apa apa berita dan “aku dengar itu dan ini”.

Kerajaan terpaksa saring semua maklumat kerana apa yang disampaikan mesti “hold water”kata orang putih , yakni kalis soalan. Bukan untuk menyampai kan yang cepat , tapi lebih utamakan yang tepat.


Kepada Lt Wahi , Al-Fatiha untuk mu wira.

                                         (gambar sekadar hiasan)


54 comments:

  1. Same as tk.kupang tragedy..where that time there is no express media social like facebook and twitter..the case has been handle professionally by malaysia without any bad thought from third parties.nowadays everything is happening to fast with the unknown rumours and dont think about others feeling.

    ReplyDelete
  2. Setahu saya arwah terbang dari labuan ke kuantan

    ReplyDelete
  3. Teringat ingat lagi ketawa hilai arwah ni masa di TI Ktn. Alfatihah semoga Allah meletakkan nya di kalangan ambia.

    ReplyDelete
  4. tak kira lah dari labuan ke kuantan atau sebalik, yang sah nya dia wira kita yang ilang di laut.

    ReplyDelete
  5. cai umno ni asyik-asyik pembangkang yang salah.....yang beli persenjataan dan kelengkapan tentera melalui orang tengah ,...balun juta-juta masuk poket tu awat hang tak kaitkan....chu lan?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko penyokong pembangkang mmg suka nak menaikkan kemarahan org, buat fitnah sana sini. Sepatutnya kita bersatu, tp pemikiran negatif mcm ko suka buat org bergaduh.. Insaflah, politik xbleh bwa ke kubur.. Esok akhirat ko pergi cari pegawai2 krajaan yg ko fitnah kata duit masuk poket diorg tu.

      Delete
    2. Dah mmg mcm tu ko nak buat fitnah camne lagi?? helicopter nuri kawan aku kata kalau hujan masuk air ikut tingkap... still pakai lagi sbb ada kroni dlm nuri... bukan atuk atau anak kau dlm helicopter tu wahai annymous penyatu BN PAS kunun

      Delete
    3. masa zaman guna caribau sebelum ganti cn dulu, aku naik dari kuching ke labuan, macam mana kau rasa air hujan menitis ditengah badan pesawat mcm bumbung bocor, lalu dlm awan mcm bas nak roboh, cuba la paham , jadi la rakyat yg timbang rasa

      Delete
    4. ko pernah ke naik helikopter nuri tu??time ni la ko ada kawan keja askar..semua kawan ko yg cakap..semua kawan ko yg bgtau... dasar penjilat..

      Delete
    5. Hahaha cai pr

      Delete
    6. sape kawan ko tu?die pilot ke askar biasa? ni aku kerja bwk Nuri dah bertahun..ok je..kawan ko tu naik x tutup tingkap la tu..

      Delete
    7. Lahanat..xkn semua slh bn umno...xkira la sape..kalo btol la slh bn thn 88 anwar still dlm BN makna nyer anwar slh jgk la yea? Vangang...so pasni ko beli kete proton excident pastu claim slh BN.

      Delete
    8. ayat biasa..''kawan aku cakap' kawan dia cakapa' kawan aku yg kerja cakap'.. hai..dunia akhir zaman, kalu buat fitnah mmg x sedap sorg2..semua nk share.. cai oh cai..

      Delete
    9. Dan dan ada kawan askar naik nuri, nak pulak kamu berkawan dengan askar, bukan ke askar tu dicop penyumbang undi kepada BN, nampak sgt membohong...

      Delete
    10. Haha... Mana de nuri masuk air... Cuma terhempas je ade kt pulau perak, kedah ngan kt area genting je... Ko tgk pilot nuri tu kata dia bwk ok je wlopn nuri ni dh mula berkhidmat sejak 1961...... Maybe kwn ko tu dgr dri kwn dia jugak....

      Delete
    11. mcm mane Kerajaan nak beli jet pejuang,heli baru kalau rakyat sendiri tak nak bayar cukai & menfitnah kerajaan sendiri...karang bila beli heli baru,oh,buang duit rakyat je..bodoh...heli tempur pon malaysia takde..indon tu ade gak heli tempur Apache..kita? harap kan Nuri & Superlynx...tu pon dlm kuantiti yg kecil..org PR mmg bodoh,ikut bontot Anuar

      Delete
    12. Cai pembangkang dah diketahui umum akan tahap kebodohan melampau. Kalau cakap ikut sedap mulut..fakta tak ada auta jer lebih. Sama ler dgn pemikiran para pemimpin auta mereka. Satu apa pun bukti2 penyelewengan dari BN x der plak yg dikeluarkan. Sembang berkotak kotak..bergerabak keretapi bukti ada. Bila suruh dedahkan sebesar kertas 555 pun tak mampu. Apa yg nampak kini semua penyelewengan dtg dari dia org..bukan BN yg dedahkan puak2 haprak yg terdedahkan. Bila kerajaan nsk beli senjata baru mula kata baham duit juta2..tak beli kata guna teknologi lapuk..so kan nampak betapa bangang puak ni. Beli salah x beli salah. Tu anuar lubang jubur dapat dana dari mana nak setup Parti Kencing Rakyat ko tak nak tanya ker?. Byk harta bang non ko..atau korang sedekah semua harta benda korang utk perjuangan...pigi dah...hidup pun nak mengharapkan semua ehsan, kalau boleh semua nak free..hatta berak pun kalau blh ada org basuhkan. Sudah2 la korang macai pembangkang. Hidup kat bumi malaysia ni korang mcm lipas..perosak harta benda dan keamanan..baik jadi lipas boleh jugak aku buat umpan memancing..tak pun bagi ikan makan..kalau org mcm korang ni satu apa pun xbleh buat. Buat penuh taik dlm lubang jamban jer..hasil xder...

      Delete
  6. Ade ke org tu sebut umno, pkr, dap,pas kt artikel tu .. Yg ko terasa sgt pe hal??? Ko ade ke msa bli senjata..bli kelengkapan tentera bagai tu.. Ko nmpk ke duit tu masuk poket dorg.ko ni sape? Besar sgt ke smpi sume bnda tahu..ko pun sama je ..baca pstu smpikan.blum tentu bnda tu btul kalo fitnah, ko sebarkn x fhm dpt saham neraka ... Dh la bodo tu ... Simpan sket untuk ari tua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul bro..ada bodoh tu,simpan utk hari tua..aku nk copy paste ayat ko tu..hahaha

      Delete
  7. Apanyer banganglah kau ni.. Fitnah orang sana sini.. Kau nampak buruk orang jer? Abis tu ko ingat mana orang kau dapat duit buat konsert semua.. Ada kau pernah nampak dsai pegi kerja ker? Bahalol.. Inilah pembangkang.. Akal pendek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe..padan muko

      Delete
  8. Terima kasih kepada penulis blog yang menulis cerita arwah ayah saya ni...saya harap roh nyer dicucuri rahmat dan digolongkan dengan orang-orang beriman...amin...hidup ini perlu diterusankan walau apa pun terjadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takziah...

      Delete
    2. Wahi Nukhairi - ayah kamu pejuang negara dan wira negara. Al Fatihah untuk Lt Wahi.

      Delete
    3. al fatihah buat sepupu ayah saya..semoga Allahyarham ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman

      Delete
    4. Takziah...

      Delete
    5. Wahi Nurkhairi sehebat Ayahnya...

      -kawanWahi-

      Delete
    6. i was not born yet when this incident happened..but your father is a real hero.. takziah

      Delete
    7. Wahi Nukhairi...
      Al fatihah...sy training bersama arwah ayah di OCS PD. Moga Wahi Nurkhairi dan keluarga tabah dan sembah salam buat ibu ya.

      Delete
    8. Takziah kepada Anak Allahyarham dan keluarga, Ayah anda adalah Wira Negara.

      Delete
    9. Salam takziah buat anda sekeluarga..

      Delete
  9. mmg disahkan benar..

    ReplyDelete
  10. Saya dan arwah ambil watikah tauliah sama dari Paduka Seri Sultan Perak di Port Dickson.

    ReplyDelete
  11. Kisah S.A.R. Skyhawk beliau pun saya tahu.. apa2 pun, Alfatihah untuk arwah sahabat saya Wahi, dan juga seorang lagi sahabat dari intake yang sama Azman Mohd Nor. F5E TUDM, Mohd Shahid Yahaya, Allouette Pilot, Butterworth, dan semua Juruterbang 2 x NURI TUDM dalam insiden di Sabah.

    ReplyDelete
  12. kalau tak silap arwah ada adik berkhidmat dgn TUDM sebagai Kapten. satu kg dgn arwah.

    ReplyDelete
  13. Kohkohkoh.........

    ReplyDelete
  14. Aku kawan ngan Anwar Ibrahim. Dia pelik kat cai pr. Dia dah kantoi meliwat pun org masih caya ckp dia tu konspirasi tahap dewa

    ReplyDelete
  15. Angpa ramai keyboard warrior. Dh la tu.. x brani guna id sendri. Guna "Anonymous" kata pa pun xpa.. pas pis pus.

    ReplyDelete
  16. Lain citer,lain lak komen. Poyo depa suma ni.

    ReplyDelete
  17. Apa daa...asyik nak gaduh jer...

    ReplyDelete
  18. TAKZIAH buat ahli keluarga mangsa. Sesungguhnya Allah telah menqada dan qadarkan perkara tersebut. Kita yang hidup perlu ambil iktibar bukan menuding diri dan bergaduh sesama sendiri. HORMATilah perasaan keluarga mangsa. Wallahualam afwan.

    ReplyDelete
  19. eksen je lebih.....cari salah gov la apa la...kenyataannya labur pi pertahanan pun pantai timur sabah hari-hari kena ceroboh.......org bodoh je nak sokong kerajaan...PTi pun dah cecah 2 juta org malah lebih lagie...........sampah...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org bodoh je yg sokong pembangkang mcm ko ni..dh thu bnyk pati pergilh tangkap x pn pergilh panggil rela ke polis ke jkkkg ke srs ke utk tangkap...ni bising menyalak je thunya...entah2 ko yg bela pati tu sbb tu ko thu pati tu banyak...ko ni patut kena siasat ni...

      Delete
  20. Jgn layan PAS @PR... 2 ni dajjal paling besar kat Malaysia sekarang ni..

    ReplyDelete
  21. Hakikatnye, pmbangkang akan terus mncari salah gov, ape yg di buat oleh gov semua serba x kena, tetapi manfaat dari apa yg dilakukan tetap di nikmati bersama, dasar x pernah bersyukur...

    ReplyDelete
  22. Haha... Mana de nuri masuk air... Cuma terhempas je ade kt pulau perak, kedah ngan kt area genting je... Ko tgk pilot nuri tu kata dia bwk ok je wlopn nuri ni dh mula berkhidmat sejak 1961...... Maybe kwn ko tu dgr dri kwn dia jugak....

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Ni semua salah Anwar Ibrahim dengan Lim Kit Siang

    ReplyDelete
  25. Hebat la cai PR ni..bila dgr "kawan aku kata" terus sembang berapi..hahahaha.
    Mentaliti puak2 PR mcm ni la " Hanya dgr dari mulut org ". Banyak dosa rupanya korang kumpul..hahaha.
    Heli bocor air menitik..hahaha..aku rasa kawan dia yg baru 1st time naik heli terkencing kot pasal gayat..bila org lain nampak dan..dan konar tgk atas kata ada lubang air masuk..pah tu saing dia kata..bro tak hujan bro camner air menitik?..malu nak ngaku terkencing...ooo air radiator kot bocor..hahaha..

    satu lg kes kapal selam x leh nyelam..bila diajak naik kapal selam yg dikatakan xleh nyelam tu sekor buta xberani nak naik?..bodoh ler puak2 ni..sepatutnya kapal selam xleh nyelam la selamat..pasal x tenggelam..hahaha.

    sudah2 lah buat lawak antarabangsa puak2 PR ni..lagi korang buat lawak lagi besar kemaluan korang dedahkan. Kemaluan korang kalu salur kat tempat yg betul xper..ni mcm bapak anuar korang salur kat tempat yg xkena malu woiiii...

    ReplyDelete
  26. Beballllll punya pembangkang...mcm ciiiiii...

    ReplyDelete
  27. AL FATIHAH...semoga Tuan diletakkan bersama orang beriman.. Negara Kita Ayuh Kita Pertahan dan Kita Jaga...

    ReplyDelete
  28. Semoga Allah tempatkan beliau dikalangan mereka yang beriman dan bertaqwa. InsyaAllah.

    Membaca komen yang berbaur politik di sini. Oh sungguh tidak matangnya rakyat Malaysia.

    Yang penyokong tegar kerajaan, kejatuhan ringgit, jurang kaya dengan miskin semakin besar, skandal 1MBD, penghapusan hutang RM580juta Tajudin Ramli contohnyalah langsung mereka tak nampak. Pembangkang dikatakan dajjal, walhal mereka adalah 'check and balance', kalau satu kerajaan je memerintah, takde pembangkang, dah serupa negara komunis, contoh, North Korea, China.

    Yang menyokong pembangkang pula, langsung tak ada kebaikan daripada pihak kerajaan (mungkin valid la ni, banyak lagi kepincangan vs kebaikan PRU13 pun undi popular BN hanya 47%, bermakna, majoriti rakyat menyokong PR).

    Negara demokrasi yang maju di dunia ni, mana ada kerajaan yang sama je memerintah, mereka saling menukar kerajaan mereka. Kalau BN dah korup, tukar PR, kalau PR pula korup nanti, tukar BN, negara demokrasi, rakyat ada hak memilih.

    Semoga Malaysia terus maju, aman dan makmur.

    ReplyDelete