Wednesday 15 May 2024

PAS mungkin keluar PN untuk bersama PH.

 


Oleh Adam Malik

PAS mungkin keluar PN untuk bersama PH.Seperti yang diketahui walaupun PAS mengaku sebagai Parti kejar akhirat, namun tindakan dan perbuatan PAS lebih kepada mengejar keduniaan semata mata.

Oleh Adam Malik

PAS mungkin keluar PN untuk bersama PH.Seperti yang diketahui walaupun PAS mengaku sebagai Parti kejar akhirat, namun tindakan dan perbuatan PAS lebih kepada mengejar keduniaan semata mata.

Baca sini -https://my-tv.online/2024/05/16/pas-mungkin-keluar-pn-untuk-bersama-ph/


2 comments:

 1. Dollar US mula melingkup, orang kaya Amerika dan rakyat Amerika Syarikat diancam kemiskinan tegar, muflis dan bangkrap..!!

  Perikatan BRICS menyasarkan untuk mencabut ketuanan global dolar A.S. dengan mempromosikan mata wang tempatan untuk penyelesaian perdagangan.

  BRICS mahu mengukuhkan ekonomi asal mereka dengan memutuskan hubungan dengan dolar A.S. untuk urus niaga rentas sempadan. Blok itu sedang dalam jelajah dunia yang meyakinkan negara-negara membangun untuk menggunakan mata wang tempatan untuk perdagangan dan bukannya dolar AS.

  Perkembangan itu akan menjejaskan beberapa sektor kewangan Amerika Suarikat yang membawa kepada penurunan pasaran pada tahun-tahun akan datang.

  Jika BRICS membuang dolar untuk perdagangan, mata wang USD akan kembali ke tanah air yang membawa kepada hiperinflasi di Amerika.

  3 sektor di Ameeika Syarikat akan terjejas secara langsung jika BRICS membuang dolar untuk perdagangan.

  1. Perbankan dan Kewangan
  2. Teknologi dan Fintech
  3. Barangan Pengguna dan Runcit

  Pertama sekali, sektor perbankan dan kewangan akan menjadi yang paling teruk terjejas kerana pertukaran asing akan mula merosot. Pasaran forex berjalan atas penawaran dan permintaan, dan jika permintaan untuk USD merosot, Bank Pusat A.S. akan mendapati lebih sukar untuk mengimport dolar.

  3 sektor kewangan di A.S. akan menerima kesan langsung jika BRICS membuang dolar untuk pembayaran rentas sempadan. Sektor ini akan mula merosot ialah perbankan, pertukaran asing, pelancongan, dan barangan pengguna dan pengeluaran. Di bawah ialah 3 sektor kewangan yang akan terjejas sekiranya dolar A.S. tidak digunakan untuk penyelesaian lagi.

  Jika Bank Pusat negara BRICS tidak lagi mengumpul dolar A.S. akan melihat mata wangnya kembali ke tanah air dan tidak laku untuk diniagakan lagi peringkat pasaran dunia

  Lebih-lebih lagi, A.S. telah mengimport inflasinya ke negara lain selama bertahun-tahun dan pengembalian mata wang akan membawa kepada hiperinflasi di tanah air.

  Dari dolu lagi haku dah peringatkan Malaysia harus rapatkan diri dengan pakatan BRICS dan menjadi anggota tetap dalam BRICS...!!

  Pentadbiran Biden mesti bertindak cepat untuk menentang BRICS dan menghentikan penurunan dolar A.S..

  Good Bye dollar Amerika, France pound Britain..!!

  Harapkan papangang bole jalan lahhh... Apa papangang tahu pasal ekonomi..?

  ReplyDelete
 2. Morgan Stanley Berkata 'A.S. Dollar is King" . BRICS kata 'U.S Dollar Is Dead'. America Syarikat cemas dan gelabah bila US Dollar tidak laku dipasaran matawang dunia..!!

  Bank A.S. beri amaran pada BRICS, "Dolar Tidak Boleh Diganti". Bank Pelaburan Morgan Stanley Berkata ‘A.S. Dolar adalah Raja". (Dollar Is King)

  Ketahui berapa banyak sektor di A.S. akan terjejas jika BRICS membuang dolar untuk perdagangan. Walau bagaimanapun, Morgan Stanley menyokong dolar AS dengan menyatakan bahawa mata wang tempatan terkemuka tidak boleh menggantikan USD. Bank itu menjelaskan sebab utama mengapa dolar A.S. akan kekal tertinggi dan terus memerintah sektor kewangan global walaupun terdapat ancaman.

  https://vt.tiktok.com/ZSYNgM9CM/

  Bank pelaburan yang berpangkalan di A.S. Morgan Stanley berkata bahawa mata wang saingan seperti yuan China dan yen Jepun tidak berpeluang untuk menggantikan dolar. Pakar strategi bank itu James Lord berkata dalam podcast mengenai penguguran dolar AS dalam monetary perbankan dunia.

  Bank pelaburan global Morgan Stanley memihak kepada dolar A.S. berbanding serangan 'mata wang BRICS'. Sokongan itu datang selepas pakatan BRICS secara terbuka mengeluarkan cabaran untuk mencabut dolar A.S. sebagai mata wang rizab dunia. Blok sembilan negara itu menyasarkan untuk mendorong mata wang tempatan mendahului USD untuk menyelesaikan urus niaga rentas sempadan.

  Mata wang tempatan negara BRICS sedang bergelut untuk mengalahkan dolar A.S. pada 2024 walaupun mengancam untuk mencabutnya. "Intinya, King dollar sebenarnya tidak mempunyai sebarang pencabar," kata Michael Zezas, Ketua penyelidikan dasar awam A.S. semasa membincangkan BRICS.

  China, sedang berusaha untuk mengurangkan pergantungan mereka kepada dolar dengan mempromosikan penggunaan mata wang mereka sendiri dalam urus niaga antarabangsa.

  Di sebalik percubaan kepelbagaian monetari yang bercita-cita tinggi yang dilakukan oleh ahli BRICS ini, sesetengah pakar masih ragu-ragu tentang kejayaan mereka. BRICS bersekutu adakah yuan China akan menamatkan pemerintahan dolar?

  Papangang di Malaysia saja masih ketinggalan dalam ekonomi serantau dan ekonomi dunia.

  #Klas3DegreeSasteraManaTahuPasalEkonomi

  ReplyDelete